Când te vrei autentic, dar îţi lipseşte tocmai… originalitatea!

0
784

Eveniment cu ştaif, ieri la orele prânzului, la sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”! Sub soarele tomnatic al lui Brumar, într-o atmosferă de voie bună şi belşug, cu numeroşi invitaţiîntre care primarii din Craiova, Pieleşti, Cârcea şi Malu Mare –, instituţia a anunţat derularea proiectului intitulat „Mâncare tradiţională în Zona Metropolitană” printr-o expoziţie de artă culinară, cu degustare, şi prezentarea de bucate ca pe vremea bunicii. Pe lângă mesele pline cu bunătăţi, de la tochitură de vânat, pomana porcului, varză călită cu gâscă la plăcinte cu dovleac, mere ori brânză, managerul interimar al ansamblului, Niculina Stoican, a zâmbit larg către camerele de filmat şi obiectivele aparatelor foto, şi-a exprimat încântarea faţă de o aşa ispravă gastronomică şi a primit cu drag felicitări din partea oaspeţilor pentru eveniment. Unul căruia tot ce i-a lipsit a fost tocmai… originalitatea, căci n-ai fi zis că nu te afli la o nouă ediţie a proiectului „Dolju-n bucate”, iniţiat în anul 2014 de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, azi în plină desfăşurare. Gestul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, cel puţin lipsit de colegialitate, este cu atât mai surprinzător cu cât vine din parte unei instituţii în carepreocupată fiind, se presupune, de promovarea valorilor tradiţionalecuvântul de ordine este chiar autenticitatea…

Zona Metropolitană Craiova include 24 de localităţi!

„Mâncare tradiţională în Zona Metropolitană” vizează, potrivit managerului interimar Niculina Stoican, „zona care împrejmuieşte Craiova” şi îşi propune „renaşterea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, punerea în valoare a zonelor rurale, creând  punţi de legătură între municipiul Craiova şi comunităţile din Zona Metropolitană”. „Ne dorim ca acest proiect să aducă craiovenii din mijlocul oraşului în împrejurimi, pentru că sunt zone frumoase, în care pot merge la un picnic. Când nu au timpul necesar într-un weekend să plece departe, este foarte bine să ştie că au unde să meargă de jur-împrejurul Craiovei”, a declarat, ieri, Niculina Stoican. Că Zona Metropolitană, aşa cum este ea definită în hotărârile Consiliului Local Craiova, include în prezent 24 de localităţi  (3 oraşe şi 21 de comune) Niculina Stoican e limpede că nu ştie şi nici nu s-a preocupat să afle…

Ar fi putut să o informeze însuşi preşedintele Zonei Metropolitane Craiova, Valerică Pupăză, totodată primarul comunei Cârcea, care a onorat cu prezenţa evenimentul de ieri. Acesta s-a limitat însă la a vorbi despre importanţa promovării valorilor tradiţionale – mâncare, dar şi port, muzică şi dansuri populare – şi la a afirma că „este o acţiune binevenită în rândul comunităţilor rurale”. „Am urmărit să scoatem în evidenţă că, deşi facem parte din zona urbană, tradiţia culinară nu s-a pierdut. Țăranul nostru ştie tot aşa să gătească, deşi influenţa urbană există”, a adăugat Dan Viorel Dică, primarul comunei Pieleşti, alături de care a stat şi Ilie Dodocioiu, primarul comunei Malu Mare. Totodată, Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova, i-a felicitat pe organizatori şi a transmis urarea ca „acest festival culinar să devină o tradiţie pentru Craiova, să aibă loc an de an şi să crească la nivel cât mai mare”.

 „Dolju-n bucate” – 3 ani de existenţă. Niculina Stoican susţine că nu a ştiut de acest proiect…

O tradiţie pentru Craiova şi pentru judeţul Dolj a devenit deja proiectul „Dolju-n bucate”, iniţiat în 21 noiembrie 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară. Peste 15 ediţii s-au desfăşurat până în prezent, în colaborare cu numeroase localităţi, între care Pieleşti, Calafat, Băileşti, Bârca, Urzicuţa, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgiţa, Izvoare, Dăbuleni ş.a., cărora li s-a alăturat Asociaţia Vlahilor din Bulgaria. Scenariul evenimentului este cel pe care Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” l-a preluat: mai multe gospodine ale satului se implică în pregătirea de mâncăruri tradiţionale specifice zonei, pe care le prezintă apoi într-un cadru festiv tradiţional, cu cântec, dansuri şi port popular.

Niculina Stoican

Cu dezinvoltură, Niculina Stoican afirmă că… nu a ştiut de existenţa proiectului „Dolju-n bucate”, deşi acesta se derulează de trei ani şi a implicat inclusiv comuna Pieleşti. «„Dolju-n bucate” cred că este un proiect mult mai amplu decât al nostru. Înseamnă Doljul în sine, tot judeţul. Noi ne-am limitat la Zona Metropolitană, adică la comunele care împrejmuiesc Craiova. Probabil sunt 10-12 comune, nu le ştiu exact. (…) Eu nici măcar nu ştiam de „Dolju-n bucate”, pentru că nu sunt doljeancă. Eu am văzut o idee frumoasă, mi-a plăcut şi mi-am dorit ca ansamblul să se implice. (…) Cred eu că amândouă evenimentele au acelaşi mesaj: educarea oamenilor într-un spirit românesc», a mai spus Niculina Stoican, adăugând că nu a transmis vreo invitaţie la eveniment Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj pentru că a fost vorba de „o repetiţie a ceea ce va fi la anul”.

***

Managerul interimar al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” a mai spus că evenimente în cadrul proiectului „Mâncare tradiţionala în Zona Metropolitană” au avut loc deja la Malu Mare, Pieleşti şi Gherceşti, urmând să fie stabilit un calendar pentru anul viitor. „Vom vedea dacă până la sfârşitul anului acesta vor mai fi evenimente care să se desfăşoare, în funcţie de posibilităţile pe care le au şi comunele. Efortul financiar al lor este, noi suntem parteneri prin imaginea pe care o avem”, a mai precizat Niculina Stoican.

***

«Proiectul „Mâncare tradiţională în Zona Metropolitană” va avea un calendar de desfăşurare a evenimentelor care se va întinde pe parcursul întregului an şi va fi susţinut de fiecare primărie a comunelor aflate în Zona Metropolitană. În desfăşurarea lui, fiecare comună va deveni gazdă şi organizator urmând să-şi promoveze zona turistică. Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, în calendarul  acestui proiect pentru anul 2018, va fi gazdă în cadrul evenimentului „Craiova se îmbracă în ie”. Ne dorim astfel să stârnim atenţia craiovenilor asupra a tot ce însemnă tradiţie: ie, spectacol prin cântec şi dans tradiţional, mâncare tradiţională si turism rural», se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.

***

Pe masa tradiţională… PET-uri cu apă de la fabrica de îmbuteliere pe care Niculina Stoican o deţine

Pe masa cu bunătăţi tradiţionale, reprezentanţii comunei Malu Mare au aşezat, ieri, mâncare de prune şi de gutui, salate de praz şi de vinete, pomana porcului, fasole bătută, varză călită cu gâscă, piftie, tochitură de vânat, sărmăluţe-n dovleac, pâine cu mălai, murături, legume şi fructe proaspete de grădină. Cei din Pieleşti au alăturat saramură de pui, plăcinte cu mere şi cu brânză, zacuscă, felurite compoturi, iar cei din Cârcea – mâncare de praz cu limbă şi măsline, plăcinte cu dovleac şi cozonac. Spre reclamă, mesele au fost încărcate cu PET-uri de 0,5 l cu apă minerală şi plată de la fabrica de îmbuteliere pe care Niculina Stoican o deţine. Apa provine de la Izverna-Mehedinţi, locul de baştină al artistei.

***

Alături de trei oraşe (Craiova, Filiaşi, Segarcea) şi de cele trei comune reprezentate la evenimentul de ieri (Pieleşti, Cârcea şi Malu Mare), din Zona Metropolitană Craiova fac parte localităţile Almăj, Brădeşti, Breasta, Bucovăţ, Calopăr, Coşoveni, Coţofenii din Faţă, Gherceşti, Işalniţa, Mischii, Murgaşi, Predeşti, Șimnicu de Sus, Teasc, Terpeziţa, Țuglui, Vârvoru de Jos, Vela.

***

Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, „Dolju-n bucate” „este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc”.