A început „bătălia” pe reţelele de distribuţie a energiei electrice

0
497

Două companii ale grupului RCS & RDS au în prezent în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice, a căror implementare va duce la reduceri de preţuri substanţiale pentru consumatori.

În luna septembrie 2015 au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea şi, respectiv, în vecinătatea municipiului Timişoara. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. „Companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care contravin legii şi Constituţiei. Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au incheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de sta”, se precizează într-un comunicat de presă al RCS&RDS.

În domeniul telecomunicaţiilor, competiţia a plasat Romania între primele locuri la nivel global

În anii 2014 şi 2015 ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele reţelei deţinute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii. Companiile RCS & RDS au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să îşi revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat fără a da motive. „Concurenţa s-a dovedit a fi principalul factor de evoluţie, de creştere a calităţii, de asigurare în piaţă a preţurilor corelate cu puterea de cumpărare în cazul serviciilor de utilitate, aşa cum sunt şi telecomunicaţiile. În domeniul telecomunicaţiilor, competiţia a reuşit să plaseze Romania între primele locuri la nivel global, în lumea digitală”, se precizează în comunicatul companiei.