Tiberiu Niţu, propunerea pentru procuror general, Ioan Irimie, pentru şef la DNA

0
452
Tiberiu Niţu

Tiberiu Niţu a fost propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Potrivit acesteia, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse: pentru funcţia de procuror general au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. În baza acestei liste scurte, ministrul Justiţiei a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie. După anunţarea propunerilor pentru conducerile Parchetului General şi DNA, Pivniceru a menţionat că a „chibzuit” foarte bine alegerea celor doi candidaţi, precizând că opţiunile au fost extrem de restrânse, din cauza numărului mic de candidaţi. Referitor la acest aspect, ministrul Justiţiei a spus că a avut discuţii cu procurorii din Parchetul General, din DNA şi DIICOT, că i-a îndemnat să candideze pentru aceste funcţii, asigurându-i de transparenţa procedurii. Întrebată ce se va întâmpla în continuare, Mona Pivniceru a spus că CSM va examina, „sub forma avizului consultativ”, propunerile, care vor pleca apoi la preşedintele României, acesta având ultimul cuvânt în numirea procurorului general şi a şefului DNA. De asemenea, întrebată cum l-a propus pe procurorul Ioan Irimie la şefia DNA, în condiţiile în care în 2005 a fost revocat dintr-o funcţie de şef al unei structuri teritoriale a Direcţiei din cauza managementului defectuos, Pivniceru a răspuns: „Domnul Irimie a parcurs toate stadiile unui procuror de DNA şi are o viziune largă, inclusiv a activităţii teritoriale a acestei structuri, lucru pe care celălalt candidat care figura pe listă, Claudiu Dumitrescu, nu-l avea”. În final, Mona Pivniceru a mulţumit tutoror celor care au candidat pentru cele două funcţii, pentru „curajul că s-au înscris la concurs în condiţii de maximă agitaţie publică”. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta pe 22 noiembrie propunerile pentru cele două funcţii, a precizat ieri preşedintele Alina Ghica.

Tiberiu Niţu a fost patru ani prim-adjunct al Codruţei Kovesi, fostul procuror general, în proiectul de management el susţinând că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în actul de conducere şi inconsecvenţa jurisprudenţei sunt vulnerabilităţile Ministerului Public. El consideră că nu creşterea numărului de procurori constituie o modalitate eficientă de rezolvare a problemei, ci o repartizare echilibrată, dar în acelaşi timp concentrată, a resursei umane, cu menţiunea că o regândire a rolului grefierului în Ministerul Public şi o creştere a numărului acestora pentru a rezolva probleme administrative s-ar impune.

Ioan Irimie a fost şeful DNA – Cluj până în 2005, când a fost revocat de Daniel Morar, în proiectul de management el susţinând că Direcţia „trebuie să devină un acuzator energic şi imparţial în urmărirea penală şi judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt şi mediu”. „Chiar dacă recomand un stil de management participativ, care duce la înregistrarea de relaţii bune între membrii colectivului, cât şi între aceştia şi manager, existând dorinţa de a realiza obiectivele şi relevând o puternică unitate a grupului, se poate adopta şi un stil autoritar – în anumite situaţii, faţă de anumiţi subordonaţi, de regulă în gestionarea stărilor de criză”, a scris Irimie în proiectul său.