Este în plină desfăşurare concursul pentru selecţia Corpului de profesori metodişti, conform metodologiei. De rezultatele acestuia depinde cariera profesională a debutanţilor în învăţământul preuniversitar. Cei care obţin acest drept participă şi evaluează lecţiile susţinute de profesori, învăţători, educatori, în vederea obţinerii gradelor didactice. Este un calendar bine stabilit, cu etapele sale, chiar dacă este foarte scurt. În Dolj, sunt disponibile aproape 300 de locuri.
Conform metodologiei de selecţie, profesorii trebuie să aibă gradul II şi să fie titulari, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a solicitat şi criterii specifice: vechime de minimum 10 ani şi experienţă în specialitatea unde vrea doritorul să fie metodist de cel puţin cinci ani. Prioritate o au cadrele didactice care au fost şi în anii anteriori. “Sunt cuprinse două etape de selecţie. Prima a fost destinată celor selectaţi în anii precedenţi. Aceştia, dacă doreau să-şi reconfirme funcţia, o puteau face până pe 30 septembrie, prin depunerea unui dosar cu documente doveditoare de îndeplinire a criteriilor generale ale Ministerului Educaţiei, la care trebuia să ataşeze şi condiţiile stabilite de Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj. În plus, candidaţii, aveau de depus şi acordul şi o fişă de evaluare a activităţii desfăşurate. Nota minimă de reconfirmare este 7,00”, a precizat prof. Irina Broscaru, (FOTO) inspector general – adj.al ISJ Dolj.
A trecut prima etapă, vine cea de-a doua
A trecut prima etapă, dar vine şi cea de-a doua, una în care sunt scoase la concurs locurile rămase libere pentru cei care nu au mai ocupat aceste funcţii. ” Va urma a doua etapă de selecţie, care are două componente. În prima, este vorba de evaluarea dosarului – îndeplinirea condiţiilor generale şi specifice; CV-ul; scrisoarea de intenţie. Admişii participă la proba de interviu, unde trebuie să obţină minimum 30 de puncte. Aceasta va fi susţinută la ISJ Dolj, prejedintele comisiei fiind un inspector general – adjunct, iar membrii vor fi inspectori de specialitate. Punctajul total pentru a putea fi selectat este de 70 de puncte”, a mai spus Irina Broscaru.
Cum este cu contestaţiile
Sunt mai multe criterii pentru depunerea şi admiterea contestaţiilor. Astfel, în prima etapă, acestea nu sunt admise. Doar la cea de-a doua sunt acceptate, dar… “În cea de-a doua etapă se admit contestaţii doar la proba de dosar. Până pe 10 octombrie, trebuie înaintată la minister Corpul de metodişti. Pentru prima etapă dosarele au avut termen limită 30 septembrie, evaluarea trebuind finalizată pe 3 octombrie, zi în care se afişează şi locurile libere. Dosarele pentru cea de-a doua etapă se depun până pe 4 octombrie, ora 16:30, fiind evaluate în aceeaşi zi, deoarece, pe 6 octombrie, trebuie afişate rezultatele, iar cei nemumţumiţi să depună contestaţii şi să aibă loc interviurile. Prin această selecţie, încercăm să facem un Corp de metodişti foarte bine pregătit, care să-i consilieze pe debutanţi”, a mai menţionat Irina Broscaru.
Locuri disponibile în Dolj
La nivelul ISJ Dolj, că la fiecare disciplină trebuie alocat un procent de 10% din numărul posturilor ocupate de titulari. “Avem libere pentru selecţie aproape 300 de locuri: 100 la învăţământul primar; 80 la cel preşcolar; 30 la discipline tehnice; 38 la Limba şi literatura română, respectiv Limba latină, 17 la Limba engleză şi Limba germană; 22 la Educaţie fizică şi sport; unul la Limba romani” – Irina Broscaru.