Pesta porcină africană – ultima situaţie în Dolj

0
755

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre evolutia pestei porcine africane în județul Dolj .

Astfel la data de 01.10.2020, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de 18 focare active în şapte localităţi : 36 porci morţi si 204 porci ucişi în focare de boală , ultimele confirmări fiind în: Băileşti-în şapte exploataţii non profesionale ; Galicea Mare –  şapte exploatatii ; Catane -unul ; Ghindeni-unul ; Drăgoteşti-Viişoara -unul; Mârşani- unul, Segarcea-unul.

Pesta porcina africană a fost diagnosticată şi în trei exploataţii comerciale ; doua ferme cu 11.349 capete porcine au fost eutanasiate si ecarisate prin metode alternative prin ingropare, urmeaza a treie ferma cu un efectiv infectat de 18821 capete porcine; a fost eutanasiat jumatate din efectiv.

Au fost stinse 313 focare de PPA in 92 de localităţi ; au fost neutralizati prin metoda alternativa de îngropare 564 de porci morti ; 3.497 porci ucişi în focare si 5.181 porci ucisi preventiv in 24 localitati din 1.060 exploatatii non profesionale . Boala a fost confirmată la 63 mistreţi (31 morţi şi 32 vânaţi) , în urmatoarele fonduri de vânătoare : Gighera , Sadova , Măceşu , Rast , Tunari (Poiana Mare), Cârna , Bratovoeşti , Dâlga, Barca, Ciuperceni , Calafat, Radomir, Rojişte , Murta , Brădeşti .

DSVSA DOLJ solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:
• pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele de strada;
• este recomandat, să puneţi un covoras cu o soluţie dezinfectanta de sodă caustica,
• nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/ de la spălarea cărnii ,
• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) ,
• vânătorii trebuie să anunţe orice situaţie în care au depistat mistreţi bolnavi- morţi;
Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.
DSVSA Dolj va informa periodic cetatenii , cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.