Anul universitar 2019-2020 a fost deschis ieri, 1 ctombrie, în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Craiova, sub aura aniversării a treizeci de ani de învăţământ juridic local. „Redobândirea încrederii cetãţenilor în actul de justiţie este posibilã doar în mãsura în care este însoţitã şi de o creştere a asumãrii rolului juristului. Juriştii trebuie să-şi creeze proprii anticorpi. Juristul este cel care trebuie sã susţinã valorile democratice. Meritocraţia, idealul în jurul cãruia orbiteazã, de fapt, întregul discurs al activistului civic sau politic, este singura cale corectã pe care o putem urma. Pasivitatea şi resemnarea nu ne pot caracteriza. Juristul trebuie sa redevină om al cetăţii”, a subliniar prof.univ.dr Lucian Săuleanu.
Festivitatea a început, conform tradiţiei, cu imnul Gaudeamus Igitur, urmat de cuvântul de început de an al Decanului Facultăţii de Drept. Prof. univ. dr. Sevastian Cercel le-a urat bun venit noilor studenţi şi a subliniat dimensiunea aniversară a acestui an, vorbind despre evoluţia instituţiei de-a lungul celor trei decenii de la punerea bazelor educaţiei juridice universitare craiovene, de la emoţiile şi entuziasmul începutului la implicarea consistentă care denotă maturitate şi responsabilitate. „Facultatea de Drept din Craiova are, astăzi, o ofertă educaţională amplă, profesori dedicaţi misiunii pe care şi-au asumat-o şi o bază materială excelentă. Intraţi într-un mediu academic pretenţios, dar prietenos. Vă urez mult succes şi vă asigur că veţi avea parte de întreaga noastră deschidere colegială”, a precizat prof.univ.dr Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept.
„Activismul juridic, o reinventare necesară”
Tot ieri au fost menţionat şi seria evenimentelor importante care marchează anul universitar 2019-2020: Conferinţa Internaţională Bienală, care va avea loc în luna noiembrie, şi desfăşurarea la Craiova a Hexagonului Facultăţilor de Drept în luna aprilie 2020. Festivitatea a continuat cu mesajul studentei Cristina Voiculescu, cea dintâi admisă la examenul din acest an, şi cu alocuţiuni susţinute de notarul public Gheorghe Ciovică, preşedinte de onoare – Camera Notarilor Publici Craiova, judecătorul Ionel Grigorie – Curtea de Apel Craiova, prof. univ. dr Ion Turculeanu, vicepreşedinte UNBR, executorul judecătoresc Dragoş Ivanovici – Camera Executorilor Judecătoreşti Craiova, şi prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, directorul Şcolii Doctorale al Facultăţii de Drept. La rândul său. prof. univ. dr. Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, a susţinut cursul inaugural cu tema „Activismul juridic, o reinventare necesară”, „izvorâtă din frământări desprinse din viaţa de zi cu zi, trecute prin filtrul juristului”, invitând auditoriul să reflecteze la provocările realităţilor cotidiene. „Este o certitudine cã importanţa dreptului în viaţa cotidianã a crescut. Dreptul este mai complex ca oricând şi mai omniprezent ca niciodatã. În România, parcã mai mult ca oriunde. Asistăm la o „juridicizare” a societăţii, în care dezechilibrele sociale, economice, politice ne obligă din ce în ce mai des să recurgem la resorturile juridice, să investigăm bazele legale ale unor decizii care ne influenţează viaţa, chiar din postura de simpli indivizi. Avalanşa de atacuri la adresa justiţiei, de cele mai multe ori la adăpostul libertăţii de exprimare, nu numai că a afectat imaginea, ci a sădit şi neîncrederea faţă de actorii vieţii juridice şi între actorii acestei vieţi. Efectele directe au fost diluarea autorităţii şi pierderea respectului cuvenit celor care înfăptuiesc justiţia. Cu uşurinţă s-a putut constata intenţia de decredibilizare a justiţiei şi actului de justiţie. Alimentarea constantă a mass media cu informaţii din diferite procese şi dezbaterea zi de zi a condus la o erodare a imaginii actului de justiţie în sine şi deformarea opiniei publice. Telejustiţia a creat confuzie cu privire la rolul şi locul justiţiei într-un stat de drept…”, a subliniat prof. univ. dr. Lucian Săuleanu.