Magistraţii Curţii de Apel Craiova, instruiţi în domeniul medierii familiale

0
370

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au finalizat un nou stagiu de pregătire profesională în domeniul medierii familiale, activitatea fiind desfăşurată în cadrul unui proiect pentru care instanţa craioveană a obţinut finanţare europeană.

În perioada 22-25 septembrie s-a desfăşurat la Opatija (Croaţia) cel de-al treilea workshop dintr-o serie de patru ce au ca scop formarea profesională a judecătorilor în domeniul medierii familiale reglementată de Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială şi Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti. Proiectul este implementat de Curtea de Apel Craiova împreună cu cinci parteneri: Curtea de Apel Cluj-Napoca, Curtea de Apel Timişoara (România), Tribunalul Regional din Rijeka (Croaţia), Tribunalul din Sofia (Bulgaria) şi Asociaţia Differenza Donna în colaborare cu Tribunalul din Roma (Italia).

Lucrările seminarului au fost conduse de Constantin-Adi Gavrilă, mediator, formator de mediatori, membru fondator şi manager general al Asociaţiei Centrul de Mediere Craiova, alături de care au susţinut prelegeri Dragan Katic, judecător la Curtea Supremă a Republicii Croaţia, şi Inka Miskulin, profesor doctor în Asociaţia Psihologilor din Croaţia. Alături de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, au participat judecători de la Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Cluj-Napoca, Tribunalul din Sofia, Tribunalul din Rijeka şi Asociaţia Differenza Donna din Roma.

În cadrul reuniunii au fost supuse atenţiei participanţilor aspecte legate de medierea şi soluţionarea alternativă a litigiilor, cadrul legislativ european în domeniul medierii, caracterul intercultural al medierii transfrontaliere, medierea şi fazele acesteia, rolul medierii în litigiile de familie şi abilităţi de comunicare necesare magistratului pentru a depăşi dificultăţile ce apar în procesul de recomandare al medierii transfrontaliere. Lucrările seminarului  au avut caracter interactiv, dând invitaţilor posibilitatea să participe la dezbateri şi să  obţină informaţiile necesare punerii în aplicare a noutăţilor în materie de mediere.

Seminarul se desfăşoară în baza proiectului “Judicial Intercultural Communication in Family Mediation”, pentru care Curtea de Apel Craiova a obţinut finanţare nerambursabilă, proiect aprobat de Comisia Europeană prin Decizia C(2013) 8097 din 14.11.2013 în valoare de 241.835,06 euro. Informaţii privind desfăşurarea celor  4 workshop-uri, materialele prezentate precum şi alte informaţii despre proiectul “Judicial Intercultural Communication in Family Mediation” se regăsesc pe site-ul dedicat proiectului, www.eufamilymediation.eu.