Învăţământul superior, în faţa unui nou început

0
1015

Mii de tineri au păşit, ieri, pragul Universităţii din Craiova în calitate de boboci ai unităţii de învăţământ superior. Şi de această dată, Gaudeamus Igitur a răsunat în Sala Albastră în prezenţa personalităţilor academice, a reprezentanţilor din administraţia publică locală şi a celor din mediul economic. Nu a fost doar prima zi de facultate, ci şi un moment de bilanţ în care au fost trecute în revistă toate proiectele implementate în cursul anului trecut. Studenţii facultăţilor din cadrul Universităţii din Craiova beneficiază de condiţii optime pentru desfăşurarea procesului educaţional. Colaborarea cu mari companii din regiune reprezintă punctul forte al instituţiei de învăţământ superior, orele de practică fiind foarte importante în pregătirea studenţilor.

  Rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, le-a spus celor prezenţi la festivitatea de deschidere a noului an universitar că Universitatea din Craiova a bătut demult la porţile Occidentului, fondurile europene fiind un real sprijin în acest sens. „Le urez bun venit studenţilor care au păşit pentru prima dată peste pragul Universităţii din Craiova şi le mulţumesc că au ales această instituţie de învăţământ superior. Instituţia noastră este cea mai puternică din această regiune a ţării şi chiar din România. Este, de asemenea, o instituţie implicată activ în programele internaţionale universitare de cercetare ştiinţifică, dovadă fiind faptul că UCV pilotează la nivel regional proiecte de cercetare, proiecte finanţate din fonduri europene. Această instituţie de învăţământ superior a fost ultima înfiinţată înainte de perioada comunistă, fiind ultimul decret semnat de Regele Mihai. Este o instituţie de învăţământ superior devenită tradiţie deja. Universitatea din Craiova încearcă să răspundă cerinţelor de calitate într-un moment care, ştim cu toţii, nu este foarte prielnic învăţământului superior. Criza economică a afectat toate universităţile din spaţiul european, nu doar cele româneşti. A avut un impact foarte puternic asupra posibilităţilor financiare ale cetăţenilor, şi acest lucru s-a răsfrânt din păcate şi asupra învăţământului superior. Totuşi, instituţia noastră a avut o admitere încununată de succes. Copiii au înţeles că trebuie să fie într-o instituţie performantă de învăţământ superior ca să aibă o şansă de angajare”, a spus rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.

“Este foarte important ca studenţii noştri să facă mai multă practică”

Rectorul Universităţii din Craiova a menţionat că un punct forte al instituţiei de învăţământ superior în reprezintă colaborarea pe care o are cu principalii angajatori din regiune. Pentru a asigura pregătirea necesară a fost redus numărul cursurilor teoretice şi s-a mărit numărul orelor de practică, astfel încât, după absolvire, studenţii să răspundă cerinţelor de pe piaţa muncii. “Universitatea din Craiova oferă calitate programelor de învăţământ pe care le pilotează şi de aceea este atractivă pentru elevii de liceu şi absolvenţii de licenţă. Multe instituţii de învăţământ superior din regiunea noastră au avut probleme mari cu numărul de candidaţi, dar aici nu s-a întâmplat aşa. UCV a căutat să menţină toate programele de studii din oferta educaţională sau să le configureze în raport cu cerinţele pieţei muncii. Am stat împreună cu principalii angajatori la aceeaşi masă şi am încercat să reconfigurăm programele, să le facem mai atractive pentru cei care utilizează forţa de muncă superior calificată pe care noi încercăm să o pregătim. Am redus numărul orelor de activităţi didactice cu studenţii pentru a mări numărul orelor de practică. Pentru finanţarea acestor aplicaţii practice am obţinut 11 programe pe fonduri europene, adică mai mult de un program pe fiecare facultate. Pentru a realiza acest lucru am avut sprijinul administraţiei publice şi al companiilor partenere din mediul industrial. Fără aceste parteneriate nu am fi putut să reconfigurăm mediul educaţional. Cred că este foarte important ca studenţii noştri să facă mai multă practică. Când termină o facultate li se cer soluţii, angajatorii asta aşteaptă. Este important să stea mai puţin în sala de curs şi mai mult în practică pentru a se forma”.

Universitatea din Craiova este unul din punctele forte ale regiunii noastre

  La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că se mândreşte cu faptul că este absolvent al Universităţii din Craiova. Acesta a apreciat evoluţia instituţiei de învăţământ superior. “Celor care sunteţi la început de drum vă spun să aveţi noroc şi să vă îndreptaţi cu toată forţa către studiu. Universitatea din Craiova este foarte importantă pentru noi. Este un adevăr că între administraţia publică judeţeană şi UCV există o foarte bună colaborare şi cred că toţi am învăţat să ne sprijinim pe fondurile europene, pentru că aceasta este sursa din care mai pot să vină bani în acest judeţ, în special pe anumite programe. Dumneavoastră nu aţi ratat nici o ocazie să vă înscrieţi la toate programele care v-au interesat, iar Consiliul Judeţean v-a fost alături. Atunci când vorbim despre judeţul Dolj şi regiunea Oltenia, Universitatea din Craiova este pomenită de fiecare dintre noi cu mare mândrie, pentru că este unul din punctele forte ale regiunii. Această mare şansă a fondurilor europene a adus Doljul între primele judeţe ale României. A fost o mare provocare şi se apropie un nou segment financiar pe care sigur nu-l vom rata. Putem să ne mândrim că nu v-aţi înşelat când v-aţi înscris la Universitatea din Craiova. Vă asigur că voi fi alături de dumneavoastră şi în perioada următoare şi sunt foarte mândru că am fost studentul acestei facultăţi”.

După aproape două ore de discursuri, „scena” a fost cedată artiştilor Filarmonicii “Oltenia”: Corala Academică a instituției, sub conducerea muzicală a Manuelei Enache, a prezentat un concert în holul central al Universităţii.

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova:

Universitatea din Craiova este foarte vizibilă la nivel internaţional prin programele de cercetare desfăşurate de cadrele didactice din cadrul instituţiei noastre. Nu se poate să ai programe de cercetare fără infrastructură, astfel că am avut grijă şi de această parte. Am reuşit să finalizăm un centru de cercetare inginerie aplicată. Reuşim să facem cercetare aplicată pentru că ne facem infrastructura necesară. Studenţii noştri sunt foarte importanţi pentru nou. Munca noastră se vede abia după ce studenţii pleacă de aici şi sunt angajaţi, abia atunci se văd rezultatele. Dacă atragem studenţi trebuie să avem infrastructura necesară. Am reuşit să construim un nou sediu al facultăţii de drept, am reuşit să modernizăm deja 5 din cele 10 cămine funcţionale şi mai urmează încă două. Căminele noastre asigură condiţii pe care nu le au nici studenţii din vest. Sunt condiţii demne de o universitate europeană şi vă asigur că Universitatea din Craiova nu va înfiinţa colegii postliceale”.

Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei:

“Sunt onorată să fiu prezentă la deschiderea anului universitar, un moment unic, pentru că trecem în revistă toate realizările din anii trecuţi. Ca şi administraţie locală, oriunde mergem în lume, încercăm să stabilim contacte care să ne ajute pe viitor. În ceea ce priveşte infrastructura, aici se investesc milioane de euro pentru a atrage studenţi din întreaga Europă, dar şi din afara continentului. Sunteţi una din instituţiile cele mai importante din punct de vedere educativ. După această minunată zi de bilanţ ştiu că vă aşteaptă un an cu multă muncă în fiecare zi”.

Nicolae Neagu, compania IT Hella:

“Eu am înţeles mesajul Universităţii din Craiova ca o deschidere către mediul economic din regiune, practic către viaţa reală. Această deschidere se vede din ce în ce mai pregnant şi este îmbucurător faptul că suntem sprijiniţi pentru a avea angajaţi pregătiţi aşa cum dorim. Suntem două entităţi cu aşteptări reciproce. Am încercat să ne implicăm nu în schimbarea curriculei, ci să le creăm studenţilor o viziune, să dăm un sens asupra a ceea ce învaţă în teorie. Le-am oferit şansa să descopere viziunea. Deocamdată colaborăm cu Facultatea de Matematică şi Facultatea de Automatică şi cu siguranţă vom extinde această colaborare. Bobocilor le spun că şi în această regiune există destule firme care pot oferi locuri de muncă decente. Dacă rămâneţi aici şi vă dați silinţa, aveţi cu siguranţă şansa să reuşiţi. Va creşte nu doar imaginea zonei noastre, ci şi economia”.