„Construct Cluster Oltenia”, un proiect de 900.000 de lei

0
546

La Centrul Multifuncţional din Craiova a fost lansat recent proiectul «Creşterea economică şi dezvoltarea partenerială a clusterului „Construct Cluster Oltenia”». Valoarea acestuia se ridică la aproape 900.000 de lei, iar cea mai mare parte din fonduri  provin de la Uniunea Europeană. Proiectul a fost prezentat de Marian Petcu, preşedintele Asociaţiei Construct Cluster Oltenia, care a precizat că obiectivul general al unui cluster constă, pe de o parte, în creşterea competitivităţii din cadrul clusterului pe plan naţional şi internaţional, iar pe de altă parte, în promovarea şi susţinerea întreprinderilor regionale şi domeniul construcţiilor, producţiei de materiale şi subansamble.

Marian Petcu

Companiile tind să devină mai eficiente atunci când concurează unele cu altele şi mai creative atunci când cooperează între ele. Clusterul are în mod vital nevoie de interacţiune socială, încrederea reciprocă a participanţilor şi o viziune împărtăşită de toţi membrii săi: dinamică şi eficienţă. Proiectul a fost implementat în cadrul Axei 1, Domeniul Major de Intervenţie D 1.3 „Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului”, valoarea sa fiind de 882.760 lei, contribuţia UE – 749.682 lei, iar diferenţa de 122.014 lei a venit de la Guvernul României. „Participanţii la un cluster sunt legaţi prin nenumărate legături formale şi informale prin care interacţionează neîntrerupt, ei devin sub anumite aspecte dependenţi unii de alţii, dar, totodată, devin şi mai capabili să funcţioneze la parametri superiori. Clusterul permite, totodată, exploatarea în comun, deci mai eficientă, a unor resurse şi dă ocazia de a beneficia de externalităţile produse de ceilalţi membri participanţi. Cooperarea dintre firme, înlesnită de apropierea spaţială, dar dublată de menţinerea unei presiuni concurenţiale puternice, contribuie la sporul de performanţă al fiecărei organizaţii componente în parte şi la menţinerea vie a creativităţii şi dorinţei de autoperfecţionare”, a precizat ing. Marian Petcu.

„Conceptul de cluster este introdus în politica economică de Michael Porter”

Marilena Bogheanu

Despre rolul clusterelor în economia regiunii Sud Vest Oltenia, dar şi despre iniţiativa ADR SV Oltenia de creare a structurilor de tip cluster şi poli de competitivitate la nivelul regiunii a vorbit prim-vicepreşedintele Marilena Bogheanu. Directorul executiv al ADR SV Oltenia a prezentat şi oportunităţile de finanţare în perioada 2014-2020. „Conceptul de cluster este introdus în politica economică de Michael Porter şi se regăseşte în legislaţia din România (HG 918/2006) care defineşte clusterul ca o grupare de producători, utilizatori şi/sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din UE în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici. Clusterele inovative sunt considerate, la nivel internaţional, motorul dezvoltării economice şi inovării, reprezentând un cadru propice de dezvoltare a afacerilor şi de colaborare între companii, instituţii de cercetare, universităţii, furnizori, clienţi, competitori, situaţi în aceeaşi arie geografică, situaţi în aceeaşi arie geografică. Apartenenţa la un astfel de cluster devine un avantaj real pentru companii, pe de o parte prin accesul facil şi rapid al acestora la rezultatele cercetării şi implementarea lor în producţie în vederea realizării de produse inovative, iar pe de altă parte, prin strategiile comune de dezvoltare…”, a precizat Marilena Bogheanu.

Noi provocări economice

Managerul de proiect, Corina Gheorghe, a explicat de ce trebuie ca firmele să adere la un cluster şi concret, care sunt beneficiile aderării la cluster. „Creşterea competitivităţii companiilor pentru a le face faţă noilor provocări economice; creşterea productivităţii şi a ratei de ocupare a forţei de muncă la nivelul regiunii, prin interconectarea de oameni, abilităţi, competenţe şi cunoştinţe; reducerea constrângerilor pentru IMM-uri din partea marilor companii; creşterea şanselor de succes pentru un start-up-uri şi spin-off-uri şi, nu în ultimul rând, asigurarea capacităţii de a influenţa profilurile de învăţământ pentru a corespunde nevoilor companiilor sunt doar câteva dintre beneficiile pentru companiile din cadrul unui cluster”, a precizat Corina Gheorghe.

 

Tipuri de politici privind clusterele:

  1. Politici de facilitare care acţionează pentru crearea unui mediu microeconomic favorabil creşterii şi inovării care la rândul lor stimulează apariţia şi dinamica clusterelor.
  2. Politicile cadru privesc direct industria, IMM-urile, cercetarea şi inovarea care folosesc adesea clusterul pentru a creşte eficienţa unui instrument specific.
  3. Politicile de dezvoltare menite să creeze, să mobilizeze şi să întărească un cluster anume sau iniţiativa de a se asocia în clustere.