Deschidere festivă de an universitar: UMF Craiova a împlinit 15 ani

0
691

Festivitatea de deschidere a anului universitar a coincis, ieri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea instituţiei. La momentul solemn au participat, în Aula Magna din corpul de clădire aflat în imediata apropiere a Spitalului Judeţean, peste 100 de studenţi, medici şi profesori.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova şi-a deschis, ieri, porţile pentru o nouă generaţie de studenţi care aspiră la profesia de doctor. Concursul dur de admitere din ultimii ani recomandă Universitatea de Medicină şi Farmacie între cele mai respectate instituţii de învăţământ din ţară. Nu degeaba, printre cei mai buni absolvenţi de liceu din Craiova au ales să concureze în vară pentru locurile scoase la concurs de UMF. În plus, reprezentanţii universităţii craiovene se laudă că majoritatea absolvenţilor cu studii de licenţă a reuşit şi la Rezidenţiat.

Anul acesta, instituţia de învăţământ superior medical numără 290 de boboci la Facultatea de Medicină, 75 în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, 79 la Farmacie şi 177 la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală.

„Festivitatea de deschidere are o semnificaţie aparte”

Festivitatea de ieri a debutat cum altfel decât pe acordurile imnului universitar Gaudeamus Igitur. A urmat, apoi, momentul discursului susţinut de la prezidiu, de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu. „Anului universitar 2013-2014 pe care îl deschidem astăzi putem să-i atribuim o semnificaţie aparte: odată cu împlinirea de 43 de ani de învăţământ superior medical craiovean, aniversăm  15 ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. În acest context, urez studenţilor de anul I un călduros bun venit, în acelaşi timp le urez tuturor cadrelor didactice, studenţilor, rezidenţilor şi doctoranzilor un an universitar provocator, cu realizări pe toate planurile de activitate”, a declarat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Infrastructură educaţională modernizată

Anul acesta, studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie sunt aşteptaţi cu o infrastructură educaţională foarte bine pusă la punct. În ultimii ani, spaţiile de învăţământ au fost modernizate în proporţie de peste 90%, resursele UMF fiind acum reorientate către întreţinere curentă, informatizare şi diversificarea activităţilor de învăţământ şi de cercetare. Potrivit rectorului UMF Craiova, studenţii medicinişti beneficiază de pregătire la standarde europene, cu spaţii de locuit amenajate şi nou mobilate, de o cantină proaspăt renovată, de arii moderne de relaxare şi pentru activităţi sportive, dar şi de tehnologii informatice şi sisteme de documentare individuală. „O bună parte din procesul de învăţământ se bazează la ora actuală pe cercetare. Ne mândrim cu oportunităţile de cercetare pe care le oferim studenţilor noştri, multe dintre ele finanţate cu fonduri europene. Pe lângă demersul de a le crea este necesar şi efortul de a le fructifica din postura de student, doctorand sau masterand”, a mai spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, în discursul său cu ocazia deschiderii anului universitar.

Colaborare tot mai strânsă cu universităţi din străinătate

În urma colaborărilor cu alte universităţi cu profil medical din străinătate, mobilităţile studenţilor, cadrelor didactice şi a rezidenţilor în afara ţării au crescut anual. Ca în fiecare an şi de data aceasta se va acorda o atenţie deosebită activităţii ştiinţifice de cercetare, activităţii didactice, iar studenţii vor fi încurajaţi să obţină performanţe pe plan naţional şi internaţional. „Avem datoria de a gândi o strategie de atragere a resursei umane de calitate către universitatea noastră. Ne mândrim cu reprezentarea cu succes în ţară şi străinătate prin studenţii care participă cu succes la schimburile de experienţă, care impresionează prin buna lor pregătire şi constanta dorinţă de a se perfecţiona. Ne fac onoare şi absolvenţii noştri, mulţi dintre ei foarte apreciaţi în spitalele din străinătate, dar şi studenţii străini care odată întorşi în ţările de origine sunt recunoscuţi ca buni profesionişti”, a apreciat rectorul UMF Craiova.