Prof.dr Maria Tronea, preşedinte onorific al ARPF, filiala Dolj: „Lectura înainte de toate”

0
388

Proiectul  „La Nuit des Bibliotheques”, ediţia a II-a, a debutat ieri, la Biblioteca Franceză „Omnia”, în prezenţa unui număr impresionant de profesori şi elevi. ISJ Dolj a fost reprezentat de prof. Adriana Stoica, care i-a felicitat atât pe organizatorii evenimentului, cât şi pe elevii care au răspuns la această iniţiativă cu atât de mare entuziasm. Evenimentul va continua şi astăzi cu concursul de lectură „De la lecture avant toute chose…”, suportul fiind ales din literatura pentru copii şi adolescenţi şi din „literatura verde”.

Timpul alocat fiecărui concurent pentru lectură va fi de maximum trei minute. Un număr de puncte în plus se va acorda lecturii în mai multe limbi.  Şi ediţia din acest an este realizată de Biblioteca Franceză „Omnia”, Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză – Filiala Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Prof.dr Maria Tronea – preşedintele onorific ARPF, Filiala Dolj a precizat ieri, în deschiderea manifestării că ediţia de anul acesta urmăreşte într-adevăr promovarea francofoniei, dar, totodată, promovează şi diversitatea, precum şi plurilingvismul.  

            «În general, elevii citesc puţin, dar profesorii trebuie să-i introducă în lumea lecturii printr-un exerciţiu de imaginaţie. De ce am pus titlul simpozionului „Lectura înainte de toate” ? Pentru că am vrut să-l parafrazez pe Paul Verlaine, care a spus că „muzica este înainte de toate”. Lectura este de o importanţă foarte mare, iar zona Olteniei este toată francofonă. Engleza nu ne face o concurenţă… Noi, profesorii de Limba franceză, vorbim despre criza plurilingvismului şi spunem că limbile nu se află în concurenţă, ci în armonie, în concordanţă», a subliniat prof.dr Maria Tronea.

Discursurile profesorilor invitaţi au fost presărate cu scenete din teatru, cu recitaluri şi, nu în ultimul rând, cu cântece în mai multe limbi străine. O altă secţiune a concursului a fost lectura dramatizată, lectura-spectacol, cu personaje din lumea poveştilor, a fabulelor, a teatrului. În scopul motivării unui număr cât mai mare de participanţi, actuala ediţie propune şi un concurs axat pe realizarea de semne de carte.

Proiectul „Noaptea Bibliotecilor” a fost lansat anul trecut, de Asociaţia „Excedo”, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Asociaţia „Marketer Club”.