Directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar , chemaţi la şedinţă publică

0
400

sedintaIeri, în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc şedinţa cu directorii instituţiilor de învăţământ din judeţ, una care a fost dedicată pregătirilor pentru noul an şcolar, fiind puse în discuţie , în primul rând cele care ţin de prevenţie. Nu ultimul rând, s-au amintit şi rezultatele obţinute în acest an, la examenele naţionale (Evaluare pentru cls. a VIII-a, Bacalaureat), iar Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” este pe primul loc, în ceea ce priveşte procentajul la Bacalaureat.

 Şedinţa publică desfăşurată cu toţi directorii instituţiilor de învăţământ din judeţul Dolj a avut loc sub imperativul noului an şcolar , iar respectarea legislaţiei în ceea ce priveşte siguranţa copiilor a stat pe primul plan, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” Dolj (col.  Constantin Florea, inspector şef; col . Adrian Păduraru, adjunct al inspectorului şef şi conducător al Inspecţiei de prevenire), Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj (comisar – şef  Nicuşor Badea, adjunct al şefului IPJ Dolj) şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj (col.  Laurenţiu Vînturişi, împuternicit ca prim-adjunct al IJJ.)  „ Avem o colaborare foarte bună cu toate instituţiile abilitate şi suntem convinşi că vom colabora în continuare foarte bine, în interesul, în principal, al elevilor. Atrag atenţia tuturor managerilor să fie foarte atenţi, prin regulamentul de ordine interioară, astfel încât să fie un control al celor care intră în instituţiile de învăţământ. De asemenea, avem în vedere şi ceea ce se întîmplă din punct de vedere al siguranţei sanitare, iar despre aceasta vă poate vorbi dr. Sorina Mirea, din partea Durecţiei de Sănătate Publică Dolj”, a precizat prof.  Lavinia Elena Craioveanu, inspector şef al ISJ Dolj. Reprezentanta DSP a menţionat: „Sunt din partea Inspecţiei Sanitare şi o reprezint pe doamna  Ludmila Prunariu, managerul DSP Dolj, care se află în concediu. Atragem atenţia să fie evitate situaţiile în care produsele din Programul „Cornul şi laptele” să fie distribuite de către personalul auxuluar (femeu de serviciu, paznici, etc.), iar navetele să fie preluate de către elevi. De asemenea, toţi elevii, cu precădere cei care vin pentru prima oară, trebuie să aibă examenul epidemiologic „la zi”. Tot important este şi controlul medical periodic al cadrelor didactice”. Problemele şi-au găsit şi un răspuns: „În ceea ce priveşte distribuţia produselor alimentare – cornul şi laptele, le recomand conducătorilor de instituţii să numească o persoană pentru aceasta, iar, dacă a fost cazul, să nu mai fie în ceea ce priveşte distribuţia navetelor de către elevi” –Lavinia Craioveanu.Lucian Sandoi, director Liceul Tudor Arghezi

Rezultate obţinute după discuţii cu elevii

Aşa cum am mai spus, s-a făcut referire şi la rezultatele examenelor naţionale din acest an, cele care au dus la plasarea judeţului în prima parte a clasamentului. „Am prezentat ceea ce s-a obţinut, dar trebuie să scoatem în evidenţă un fapt: Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” a obţinut procentaj maxim la Bacalaureat, iar directorul, prof.  Lucian Săndoi, vă poate destăinui din secrete”, a mai menţionat inspectorul şef al ISJ Dolj. „Nu cred că este o mare scofală, iertaţi-mi termenul!, ceea ce am realizat. Am observat că cele mai mari dificultăţi au fost la Matematică. Am luat decizia să vorbesc cu elevii şi să-i întreb ce li se pare dificil. Împreună cu ei , am stabilit că este nevoie de pregătire şi de un dialog cu profesorul. S-a cerut participarea unui domn profesor, ieşit la pensie,  Nicolae Georgescu, iar rezultatele s-au văzut. Acest efort s-a observat, domnul Georgescu făcând cu elevii într-o oră cât au realizat alţii în patru. Ca să concluzionez, a fost vorba de trei factori: ideea, munca şi profesorul. Nu este neglijabil nici materialul uman cu care se lucrează, în speţa noastră elevul uman ”. Alte cuvinte în plus sunt de prisos.