Ajutoare de minimis în sectorul zootehnic

0
799

oiÎn urmă cu două zile, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie o schema de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activităţii sectorului zootehnic, respectiv pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate. Beneficiarii pot fi crescătorii de ovine sau caprine care îndeplinesc câteva condiţii.

          Executivul a decis să sprijine cu bani fermierii care sunt dispuşi să investească în zootenhnie. Mai exact, pot primi fonduri: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008; persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 şi persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

60 de capete, numărul minimal impus

          De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină: minimum 60 capete femele ovine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de berbeci de reproducţie din  rase specializate; minimum 60 capete femele caprine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de ţapi de reproducţie din rase specializate. Cuantumul sprijinului financiar este de: maximum 2.500 lei/cap berbec din rasă specializată; maximum 2.500 lei/cap ţap din rasă specializată.

          Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Derularea sprijinului se realizează prin Direcţia pentru Agricultură a judeţului Dolj. Precizăm că schema se aplică după publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial al României.oi 2

Obligaţi să crească animalele, cel puţin 3 ani

          Totodată, beneficiarii sprijinului trebuie să respecte câteva cerinţe: se obligă, prin angajament scris, să menţină în exploataţie berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi, pe o perioadă de minimum 3 ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat; se obligă, tot prin angajament scris, să înscrie în Registrul Genealogic, produşii femeli obţinuţi din monta naturală cu berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi, în cazul raselor pentru care se face reproducţie în rasă pură, conform standardelor de rasă.

          Calculul pentru numărul maxim de animale achiziţionate se face după cum urmează: achiziţia  de berbeci/ţapi de reproducţie se realizează respectând proporţia de un berbec/un ţap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar iar numărul maxim de berbeci/ţapi care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Rasele cumpărate, doar dintre cele specializate

          Rasele de berbeci de reproducţie care se pot achiziţiona de beneficiari sunt: Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Țurcană, Cap Negru de Teleorman, Ţigaie, Karakul, Blanche du Massif central, Vendeen, Berrichon du Cherr, Charmoise, Rouge de l’Ouest. Rasele de ţapi de reproducţie vor trebuie să provină de la următoarele rase: Carpatină, Albă de Banat, Alpină franceză, Saanen, Boer, Murciano – Granadină, Nubiană, Nobilă Germană. Cadrul legislativ aplicării schemei de minimis în domeniul agricol îl reprezintă Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol.oi 1

Ieri, ultimul termen de depunere a adeverinţei avizată de ANZ

          Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte solicitanţiilor sprijinului cuplat în zootehnie pentru animalele din specia ovine şi/sau caprine că, pentru anul de cerere 2016, au obligaţia să respecte prevederile art. 78, alin 3 din OMADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare: „Documentul specific care însoţeşte cererea unică de plată(…) este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea femelelor ovine şi/sau a berbecilor de reproducţie sau femelelor caprine şi/sau a ţapilor de reproducţie, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei”.

Astfel, pentru a beneficia de sprijinului cuplat în zootehnie pentru animalele din specia ovine şi/sau caprine este necesară depunerea adeverinţei avizată de către ANZ, după caz, până pe data de 1 septembrie 2016,inclusiv, la Centrul judeţean/local APIA unde a fost înregistrată cererea unică de plată.