Senatul a adoptat Codul fiscal, în urma reexaminării

0
143

Plenul Senatului a adoptat, ieri, proiectul legii Codului fiscal, reexaminat la solicitarea preşedintelui, acceptând amendamentele convenite de liderii politici, printre care reducerea etapizată a TVA – la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. Proiectul de lege a fost adoptat cu 131 de voturi “pentru”, o abţinere şi 4 voturi “împotrivă”, urmând să ajungă pentru dezbatere la Camera Deputaţilor şi, ulterior, la preşedinte pentru promulgare.

Comisia de buget a Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice. Astfel, senatorii din Comisia de buget au votat în unanimitate reducerea etapizată a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017, reducerea accizei la carburanţi, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum şi eliminarea impozitului pe construcţii de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016. La fel au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017, precum şi plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017. La dezbaterile din comisie a fost prezent şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că noul Cod fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului marţi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.