Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Europa nu este pregătită pentru criza refugiaţilor”

0
854

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri imediate pentru a face faţă valului de imigranţi. Miniştrii de Interne din UE se vor întâlni pe 14 septembrie la Bruxelles, blocul comunitar fiind în căutare de soluţii în contextul agravării crizei imigranţilor. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP spune că e un fenomen curios, prin modul în care se desfăşoară, dintr-odată şi de peste tot.  Din punctul său de vedere Europa este nepregătită, dar nu ar trebui să fie surprinsă…. Discuţiile de la consiliul extraordinar din 14 septembrie ar urma să se axeze pe procedurile de expulzare a imigranţilor în cazurile când solicitările lor de azil sunt respinse, pe cooperarea cu ţări terţe şi pe măsuri de prevenire a traficului cu imigranţi. Unele guverne europene refuză să primească refugiaţi şi se opun propunerilor UE de stabilire a unui plan comun de acţiune. Despre această criză, dar şi despre modul în care a fost prinsă la mijloc Serbia, ca ţară de tranzit, în contextul aderării sale la UE, am discutat cu deputatul european Marian Jean Marinescu, care a întreprins mai multe vizite la taberele de refugiaţi din Siria, amplasate la graniţa cu Turcia.

R : Cancelarul german, Angela Merkel declara că această criză a refugiaţilor este mai gravă decât criza financiară din Grecia… dumneavoastră cum comentaţi ultimele evenimente.

– Aşa este, această criză este extrem de gravă, dar, din păcate, Europa ştia de mai mult timp că se va ajunge la această situaţie. Şi nu s-a întreprins nimic. Sunt tabere foarte mari de refugiaţi, din Siria mai ales, în Iordania, în special cu un număr foarte mare de oameni. Eu am fost acolo, dar atunci se înregistrau cam în jur de 100 de mii, acum vorbim de sute de mii şi se aşteptau la acest exod. Am avut discuţii şi acum două luni la Bruxelles şi nu păreau surprinşi. Dar nu s-a întreprins nimic, în sensul de a fi ajutaţi oamenii să rămână acolo, să fie ajutaţi acolo, nu să vină în Europa. Şi într-adevăr este o criză foarte mare, pentru că este o situaţie sensibilă, nu ştiu câţi dar o parte din ei sunt într-adevăr refugiaţi, nu se mai pot întoarce în ţară din cauza războiului, iar o parte din ei sunt imigranţi, în sensul că sunt plecaţi, pentru a găsi o viaţă mai bună, în special cei din Africa, din zona Etiopia. Aceşti oameni trebuiesc trataţi după regulile internaţionale, dar şi după regulile europene şi sunt subiecte sensibile, drepturile omului, convenţiile internaţionale, în special pentru refugiaţi şi va fi o reală problemă pentru Europa, cu găsirea resurselor financiare necesare pentru aceşti refugiaţi, pe găzduirea lor.

Problema din Mediterana, discută în PE

R: S-a discutat această problemă în cadrul Parlamentului European ?

– Nu s-a discutat în cadrul PE această problemă, dar s-a abordat într-un mod foarte serios problema din Mediterana, adică a celor care vin de acolo, dar nu despre problema celor care vin prin Grecia – Macedonia – Serbia. Gândiţi-vă că locuri de muncă nu se găsesc nici pentru europeni, este foarte greu să integrezi aceşti oameni, cu familii cu tot. Nici în Germania nu va fi uşor, ceea ce înseamnă că aceşti oameni, cei care vor rămâne, vor presupune costuri, iar acestea trebuiesc să fie suportate de statele respective, ceea ce este o povară, dar nu ai ce să faci. Pe de altă parte, trebuie să te gândeşti şi la criza umanitară. Este o situaţie foarte sensibilă….

R : În acest context, este pregătită Europa ?!

– Din păcate nu. Europa nu este pregătită. Este după o criză puternică, încă nu s-a redresat, în societate, în toate statele sunt probleme. Există populişti, există probleme politice, deci nu este pregătită în niciun fel.

Nu se ajunge la cauză… se discută doar despre soluţii

R : Dar se discută mereu numai de soluţii. Dar care este cauza… de ce nu se merge şi la cauză…

 – Exact… hai să împărţim lucrurile în două, până la urmă trebuie să fim cât se poate de corecţi. Primul – Mediterana. Atunci când  a fost război în Libia şi l-au vânat pe Gaddafi s-au găsit mijloacele în aşa fel încât acel regim despotic, dictatorial să cadă, acum constatăm că nu se mai găsesc mijloacele necesare să blocheze bărcile la mal, indiferent de ceea ce înseamnă să respecţi convenţiile internaţionale, respecţi absolut tot şi poţi să ajungi la o înţelegere să respecţi şi să blochezi bărcile la mal. Din două motive : odată că au murit foarte mulţi pe mare, pentru că sunt ambarcaţiuni care nu au niciun fel de siguranţă, pe de altă parte, pentru a nu veni la tine şi a avea probleme. Totodată, cred că ar trebui găsite mijloacele pentru a reduce criza din Libia, este greu, dar trebuie găsite soluţiile.

R: Spuneaţi că sunt două mari probleme. Libia pe de o parte şi…

Doi – Războiul din Siria. Durează de foarte multă vreme şi cu toate mijloacele tehnice şi tehnologia de astăzi nu s-a reuşit să se blocheze cel puţin muniţia să nu mai ajungă acolo. Chiar nu reuşim lucrul acesta ?! Nu pot să cred. Problema se poate pune şi pentru Statul Islamic. Au armament, au muniţie, au tot ce le trebuie. De unde ?! De unde bani… ok, poate bani s-au găsit, donaţii. Dar sunt şi vânzări de petrol în zonă, deci, cineva cumpără. Pe de altă parte au armament. De unde ?! Chiar nu se poate bloca pur şi simplu accesul în zonă. Eu cred că s-ar reuşi. Acolo ar trebui rezolvată problema. Trebuia ajuns la un acord, astfel încât, să nu mai existe război, pentru că Siria este o ţară distrusă complet şi în felul acesta rezolvai o mare parte din probleme.

Serbia se confruntă cu valuri de refugiaţi

R: Serbia se confruntă şi ea în aceste zile cu un val mare de refugiaţi. Nu rămân acolo, ştim acest aspect, dar s-ar putea accelera astfel integrarea ţării vecine în UE, în acest context ?!

– Nu cred acest lucru. Pentru că nu au ce să facă, vorbim de zeci de mii la graniţă, oameni care nu vor să rămână în Serbia, ci doar să treacă prin Serbia. Ungaria va construi acel gard, să vedem ce va reuşi, poate vor bloca accesul, dar temporar, cred eu. Pe sârbi nu-i va ajuta, la ei sunt probleme economice, de altă natură.

 R : Toate guvernele ţărilor membre UE se agită zilele acestea, când vine vorba de problema refugiaţilor, la Bucureşti constatăm o linişte suspectă, am putea spune…. Am înţeles că nu există nelinişte pentru că refugiaţii nu vor să rămână în România, sărăcia ne-ar ajuta de data aceasta. Oare aşa să stea lucrurile ?!

– Nici în Ungaria nu rămân. Şi după cum vedeţi Ungaria este afectată, pentru că în momentul în care ţara ta este tranzitată de zeci de mii de oameni, normal că există o problemă. Nu ar trebui să stăm chiar aşa de liniştiţi, iar dacă Ungaria face acel gard, eu cred că vor exista într-adevăr probleme, drumul va fi mai lung, poate vor alege traseul prin Croaţia… dar lucrurile se complică. Treaba e curioasă, cum au pornit ei aşa deodată, eu cred că sunt totuşi dirijaţi, pentru că parcă prea toată lumea a plecat. E curios… Plus că această mafie a traficului de persoane poate fi oprită foarte rapid. Dacă este voinţă… bineînţeles.