Etnicii macedoneni din cadrul AMR, sărbătoresc la începutul lunii august, Ilinden, un moment de răscruce în istoria Macedoniei

0
532

În luna august, etnicii macedoneni din România, membri ai Asociației Macedonenilor din România (AMR), își aduc aminte, mai mult ca oricând, cu respect și mândrie de evenimentele istorice și religioase importante care marchează această perioadă: sărbătorea de Ilinden și Sfântul Ilie (pe rit vechi).

Ilinden, sărbătorită pe 2 august, este un eveniment istoric cu o importanță deosebită pentru macedoneni. Această zi comemorează Revolta de la Ilinden, un moment crucial în lupta Macedoniei pentru suveranitate. Pe 2 august 1903, revoluționarii macedoneni au proclamat Republica Krușevo, o entitate de scurtă durată care a marcat primul pas al Macedoniei către independență.

Ilinden nu este doar o comemorare a unui eveniment istoric, ci și o celebrare a spiritului de libertate și autodeterminare al poporului macedonean. Este o ocazie pentru comunitatea macedoneană din România de a-și reafirma identitatea culturală și legăturile cu patria-mamă.

”Pe 2 august, sărbătorim istoria de multe secole a poporului macedonean, sărbătorim Ilinden-ul, dar și pe Sfântul Ilie, pe rit vechi. Revolta armată din anul 1903 este cea care a deschis drumul democrației plurietnice și multiculturale a Macedoniei de Nord de astăzi, reprezintă piatra de temelie a Republicii Macedonia de Nord. Pe 2 August 1903 a fost declanșată revolta armată a poporului macedonean împotriva Imperiului Otoman, a cărui asuprire împlinea peste 500 de ani. 2 August constituie un prilej de recunoștință, pentru că astăzi, Macedonia de Nord este la o distanță de 121 de ani, un stat modern, independent și recunoscut internațional. Sărbătorim 121 de ani de la înfăptuirea Revoltei de Ilinden și proclamarea Republicii Krușevo. În aceasta zi istorică onorăm fundamentele statului macedonean, limba și identitatea macedoneană”, a spus deputatul Ionel Stancu.

Pe lângă importanța istorică, începutul lunii august aduce și o sărbătoare religioasă semnificativă pentru macedonenii care urmează calendarul pe rit vechi. Sfântul Ilie, sărbătorit pe 2 august, este un sfânt venerat în mod deosebit de această comunitate. Sfântul Ilie, cunoscut ca un proroc și un făcător de minuni, este considerat patronul ploii și al fulgerelor. În tradiția populară, se spune că el aduce ploaia binefăcătoare pentru recoltă, iar ritualurile și rugăciunile din această zi sunt menite să asigure prosperitatea și bunăstarea comunității.

Importanța Sărbătorilor pentru Comunitatea Macedoneană

Pentru membrii Asociației Macedonenilor din România, aceste sărbători nu sunt doar ocazii de rememorare, ci și momente de consolidare a comunității și de transmitere a tradițiilor culturale și religioase către noile generații. Evenimentele organizate cu această ocazie au drept scop promovarea istoriei și culturii macedonene.

Ilinden și sărbătoarea Sfântului Ilie sunt simboluri ale rezilienței și continuității culturale pentru macedoneni.

În Macedonia de Nord, la doi kilometri de sudul orașului Krușevo, a fost inaugurat, în anul 1974, în aceeași zi, de 2 august, de Ilinden, monumentul cunoscut sub numele de MAKEDONIUM. Acest complex arhitectonic s-a dorit a fi un memorial închinat celor care și-au pierdut viața în lupta pentru eliberarea națională a Macedoniei.