Zincul este un mineral cu efecte benefice asupra sanatatii organismului uman. Acesta contribuie la intarirea sistemului imunitar si accelereaza vindecarea ranilor.
Conform studiilor, o dieta bazata pe alimente bogate in zinc ajuta la tratarea si ameliorarea simpomelor gripei si racelilor, afectiunile tiroidei si contribuie la coagularea sangelui. Se pare ca un nivel optim de zinc participa la restabilirea pulsului si batailor inimii.
Necesarul zilnic de zinc
Mentinerea nivelului optim de zinc este esentiala pentru sanate. Orice dezechilibru al acestui mineral poate duce la aparitia anumitor afectiuni. Necesarul zilnic de zinc pentru un adult sanatos este de 8 mg pentru femei si 11 mg pentru barbati. Deficitul de zinc poate fi restabilit fie prin administrarea de suplimente, fie din alimentatie.
Alimente bogate in zinc
Mai jos iti voi prezenta cateva alimente bogate in zinc pe care le poti include usor in dieta ta.
Fructele de mare
Fructele de mare sunt extrem de bogate in zinc. Le poti introduce in alimentatia ta daca te confrunti cu deficitul acestui mineral. De exemplu, daca mananci 100 g de crab iti va aduce un aport de aproximativ 6 mg de zinc. Homarul contine si el zinc, 100 g are aproximativ 3 mg.
De asemenea, stridiile sunt surse excelente de zinc. Pe langa acest mineral, stridiile mai contin seleniu, fier, dar si vitaminele C si B12. Ele pot fi incluse in alimentatia celor care vor sa slabeasca pentru ca au un numar mic de calorii.
Semintele de dovleac
Semintele de dovleac reprezinta si ele surse de zinc. De exemplu, 50 g de seminte de dovleac contin aproximativ 3 mg de zinc.
Desi bogate in calorii, consumul de nuci si seminte, in general, pot suplini lipsa de zinc din organism. Evident ca trebuie sa le mananci cu moderatie, maxim un pumn, crude si nesarate. Consuma-le ca atare, adauga-le in salate sau iaurt.
Laptele si iaurtul
Pe langa proteine, lipide si glucide, laptele mai contine vitamine si minerale. Cu totii stim ca acesta este o sursa buna de calciu, insa stiai ca laptele contine si zinc?
Ei bine, un pahar de lapte iti aduce un aport de aproximativ 1 mg de zinc. Spre deosebire de lapte, iaurtul degresat este mai bogat in zinc, acesta contine aproximativ 2 mg.
Ciocolata neagra
Se pare ca ciocolata neagra poate fi inclusa si ea pe lista surselor de zinc. Cantitatea de zinc din ciocolata este direct proportionala cu cantitatea de cacao pe care o contine.
Prin urmare, ciocolata neagra care are un continut ridicat de cacao este mai bogata in zinc. Astfel ca, 35 g de ciocolata care contine 70 % cacao are un aport de 0,8 mg de zinc, pe cand cea cu 85% cacao are 0,9 mg.
Carnea si oul
Pe langa proteine, un macronutrient esential, carnea de pui, porc sau vita contine si minerale, precum zinc. De exemplu, 100 g de carne de pui iti va asigura 6% din necesarul zilnic de zinc. Daca ai deficit de zinc consumul de carne te poate ajuta. Alege totusi sa consumi carne cat mai slaba! Ouale sunt si ele surse de zinc, un ou iti aduce un aport de 0,6 mg de zinc.
Painea integrala
Cerealele integrale sunt si ele surse excelente de vitamine si minerale, printre care si zinc. Contin fibre foarte benefice pentru digestie. Introducerea lor in alimentatia zilnica are si alte efecte benefice pentru sanatate. 25 g de paine integrala aduce un aport de 0,5 mg de zinc. De asemenea, orezul brun sau ovazul sunt alimente care contin zinc.
Nautul
Pe langa alte beneficii pe care le aduce santatii, nautul este si o sursa de zinc. Consumat in slate sau ca humus, doua linguri de naut iti aduce un aport de 0,3 mg de zinc. Din categoria leguminoaselor care contin zinc mai fac parte fasolea si lintea. In timp ce lintea contine aproximativ aceeasi cantitate de zinc ca nautul, doua linguri de fasole contin 0,25 mg de zinc. In plus, aceasta are un continut mic de grasimi, este o sursa de proteina vegetala si este bogata in fibre.
Legumele verzi
Legumele verzi sunt bogate in vitamine si minerale. Consumul lor frecvent aduce numeroase beneficii sanatatii. Ele asigura necesarul zilnic de zinc in caz de deficit. Prin urmare, spanacul, varza, broccoli, salta verde, etc. reprezinta surse de zinc. Incearca sa le incluzi cat mai des in dieta ta.