Câteva concluzii după Craiova – Honved

0
243

Două calificări europene într-un sezon n-a mai văzut Craiova din anii 80. Chiar dacă e vorba de tururi preliminare, oltenii pot savura un sezon european cu cel puţin 6 meciuri. Bun măcar pentru experienţă la acest nivel, dacă nu pentru a forţa accederea în play-off sau în grupe. Iar ce s-a întâmplat în finalul partidei, când centralul nord-irlandez a fost afectat de o petardă aruncată din peluza olteană, iar meciul s-a întrerupt aproximativ 30 de minute, se mai regăseşte abia prin 1997, când arbitrul Sorin Vădana era să fie linşat în Bănie la un meci cu Sportul, când Ştiinţa a avut în poartă pe final doi jucători de câmp, iar partida a avut epilog dramatic, cu adevărate lupte de stradă până târziu în noapte între suporteri şi forţele de ordine.

Până acum, Ştiinţa a avut parte de adversari facili, dar aşa erau şi Dinamo Minsk, Dundee United, Chaves sau Pobeda Prilep, care în ultimele 3 decenii au scos din Europa generaţii mai valoaroase ale Craiovei. Apropo de bieloruşii de la Minsk, acela era ultimul meci terminat cu penalty-uri în Europa al Ştiinţei. Atunci au fost tot două manşe „albe”, iar memorabilă a rămas faza în care portarul Arcanu apără penalty, dar îşi bagă mingea în poartă.

Ungurii de la Honved s-au dovedit mai slabi chiar decât azerii de la Sabail. Mai organizaţi, având antrenor italian, dar fără măcar un jucător decent. N’Gog, fost la Liverpool şi PSG acum un deceniu, nu mai joacă nici din amintiri, drept dovadă că n-a fost nici titular în Bănie. Ungurii au arătat ca o echipă care s-ar lupta pentru evitarea retrogradării în Liga I.

Craiova a avut posesie zdrobitoare în cele două manşe, şi-a creat ocazii, chiar dacă nu foarte clare, dar a suferit crunt la finalizare. 210 minute fără gol contra unei echipe care pretindea ceva în careul advers doar prin aruncări de la margine, ca la rugby, este extrem de puţin şi îngrijorător. Pe de altă parte, trupa lui Papură a ajuns la 4 meciuri fără gol, după ce începuse un sezon fragil pe faza defensivă. Iar Pigliacelli, care nu a fost nici măcar aproape de o lovitură de pedeapsă de când a venit la Craiova, a apărat 3 penalty-uri, devenind eroul calificării.

Din păcate, într-o perioadă în care joacă în fiecare săptămână de două ori, Craiova nu are back-up pe posturi. Jucători de la care se spera foarte mult, chiar erau consideraţi vedete, precum Ioniţă, Vătăjelu sau Carlos Fortes, sunt mult sub nivelul echipei. Banda stângă a fost suferindă, Vătăjelu şi Ioniţă neaducând nimic.

O altă problemă a fost accidentarea lui Martic, aici fiind vorba şi de o lipsă de inspiraţie a lui Papură, care a scos din lot ambii fundaşi dreapta de rezervă, Borţa şi Vlădoiu, rămânând cu Briceag, de profesie fundaş stânga, dar care joacă din joi în Paşte şi oricum foarte slab.