Şedinţa în care trebuia stabilită sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor a fost amânată

0
419

Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, convocată iniţial pentru astăzi, pentru a discuta despre solicitarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, de convocare a unei sesiuni extraordinare, a fost reprogramată pentru o dată ulterioră, care nu a fost însă specificată.

dragnea„Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de miercuri, 2 august, de la ora 11.00, a fost reprogramată la o dată care va fi comunicată ulterior”, se arată într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX de Camera Deputaţilor. Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, a solicitat, sâmbătă, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august. Cererea acestuia urma să fie discutată de Biroul permanent al Camerei de miercuri, 2 august.

         Reprogramarea Biroului permanent al Camerei vine după şedinţa coaliţiei de guvernare, care a avut loc luni, şi unde s-a stabilit ca sesiunea extraordinară să fie convocată pe fiecare Cameră în parte, dar după ce Guvernul va adopta OUG în şedinţa din această săptămână, referitoare la plafonarea pensiilor speciale şi la comasarea Elcen cu Radet, dar şi alte OUG cu impact social. „Parlamentul nu e convocat în sesiune extraordinară şi va fi convocată doar Camera, care va fi sesizată dacă va apare OUG”, a spus luni Dragnea. „Nu noi stabilim când dă Guvernul OUG, le-am spus că în momentul în care Guvernul va adopta OUG cu tranferul acţiunilor de la Elcen către municipiul Bucureşti şi alte ordonanţe pe care vor să le mai dea (OUG de plafonare a pensiilor speciale, n.r.) şi nu au în legea de abilitare, Parlamentul, respectiv Camera sau Senatul, în funcţie de competenţele şi atribuţiile fiecărei Camere, se vor întruni în maximum 5 zile”, a menţionat Dragnea.

        El a spus că a transmis SMS-uri deputaţilor pentru a-i înştiinţa despre posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare. „Noi am trimis nişte SMS-uri că este posibil să se convoace Parlamentul în sesiune extraordinară pentru că, da, recunoaştem, premierul ne informase cu câteva zile în urmă că ar intenţiona ca în săptămâna asta să adopte OUG pentru Elcen şi noi am trimis acele SMS-uri ca parlamentarii să ştie că e posibil să fie convocată”, a mai spus Dragnea.

          Articolul 115 din Constituţie, privind delegarea legislativă, prevede că Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Potrivit aceluiaşi articol, Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.

         Iniţial, PSD şi ALDE aveau în vedere un artificiu legislativ, în sensul că intenţionau să modifice o serie de legi prin OUG, în timpul verii, când Parlamentul nu lucrează, în condiţiile în care delegarea legislativă prevăzută de Constituţie şi pusă în act de legea de abilitare nu prevede această posibilitate. Pentru a eluda acest aspect, PSD şi ALDE aveau nevoie ca Parlamentul să lucreze în momentul în care Guvernul avea să adopte aceste OUG, fapt care se şi intenţiona prin convocarea sesiunii extraordinare pentru miercuri şi joi, pentru a se suprapune cu şedinţa de Guvern.