Şedinţa CSAT, în care trebuia să se dezbată Planul de înzestrare a Armatei pe 10 ani, s-a încheiat după mai puţin de o oră

0
99

Şedinţa CSAT s-a încheiat ieri, după mai puţin de o oră de la începere şi nu va fi urmată de declaraţii pentru presă. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit la Palatul Cotroceni, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, urmând să prezinte Planul Naţional de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026.

csatÎn contextul şedinţei CSAT, convocată pentru ziua de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut anterior, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, despre Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026. În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat şefului statului documentul, care prevede implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru zece ani, începând cu acest an.

           Ministrul Apărării a anunţat miercuri că programul de înzestrare a Armatei vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corevete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

            Potrivit lui Ţuţuianu, în prezent MApN derulează şapte programe, astfel: un program avion multirol, în care nouă avioane au fost recepţionate, ultimele trei vor veni până la sfârşitul anului, iar în anul 2018 escadrila va fi operaţională, transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha 3 C – 31 de bucăţi pentru încadrarea unităţilor brigăzii multinaţionale, sistem batalion Larom, sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare Sisom, sistem de rachetă antitanc portabil, radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire mobil TPS 77 şi modernizarea elicopterelor IAR 330 L. Ministrul Apărării a menţionat că în acest an MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze.