China anunţă că nu va face niciun compromis în privinţa suveranităţii ţării

0
93

China iubeşte pacea, dar nu va face niciun compromis în apărarea suveranităţii sale, a declarat marţi preşedintele Xi Jinping, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare de Eliberare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

xi-jinping
Xi Jinping

China a produs îngrijorare în Asia şi la nivel global, cu poziţia sa din ce în ce mai aspră în conflictele teritoriale din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud şi cu planul ambiţios de modernizare militară. Relaţiile cu Taiwanul s-au înrăutăţit şi de când Tsai Ing-Wen, de la formaţiunea pro-independenţă Partidul Progresist Democrat, a câştigat alegeri prezidenţiale anul trecut. China consideră Taiwanul o provincie scăpată de sub control şi care trebuie adusă sub conducerea Beijingului.

        În discursul său, Xi Jinping nu a făcut nicio referire directă la o anumită dispută teritorială, a căutat să se asigure că intenţiile Chinei sunt paşnice, dar a subliniat că ţara sa nu poate fi intimidată. “Poporul chinez adoră pacea. Nu vom căuta niciodată agresiune sau expansiune, dar avem încredere că putem învinge toate invaziile. Nu vom permite niciodată oamenilor, organizaţiilor sau partidelor politice să divizeze o parte a teritoriului chinez, în niciun moment, sub nicio formă. Nimeni nu trebuie să se aştepte ca noi să înghiţim fructul amar care dăunează suveranităţii noastre, securităţii sau intereselor de dezvoltare”, a spus Xi.

           Preşedintele chinez a anunţat că, după cinci ani de eforturi, Armata Populară de Eliberare “şi-a remodelat cu succes” structura organizaţională şi de conducere, precum şi imaginea publică. “Pentru a construi o armată puternică, trebuie să aderăm neabătut la conducerea absolută a partidului asupra forţelor armate şi să ne asigurăm că armata poporului urmează întotdeauna partidul. Principiul nostru este că partidul comandă armele, iar armele nu trebuie să aibă niciodată puterea de a conduce partidul. Armata Popolară trebuie să fie suficient de curajoasă să se schimbe şi să inoveze, nu trebuie în niciun caz să devină rigidă sau să stagneze”, a mai spus Xi.

            Forţele armate ale Chinei, cele mai numeroase din lume, se află în mijlocul unui program ambiţios de modernizare, care include investiţii în tehnologie şi echipamente noi, dar care prevede şi reducerea numărului de trupe terestre.