Tabără de sculptură inspirată de opera lui Marin Sorescu

0
419

Opt sculptori din cinci țări, cu renume în artă, opt blocuri de piatră aduse tocmai din Vratsa (Bulgaria), o temă generoasă – creația lui Marin Sorescu, și o lună la dispoziție pentru lucru. Sunt principalele repere ale celei de-a II-a ediții a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și Primăria Craiova, sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Evenimentul se desfășoară în perioada 1-31 august, în curtea Centrului Multifuncțional din Romanești, cele opt lucrări care vor rezulta la finalul evenimentului urmând a fi donate municipalității și amplasate, apoi, în diverse zone ale orașului.

Dacă anul trecut, la prima sa ediție, tabăra de sculptură „Drumuri brâncușiene” s-a desfășurat pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”, șapte artiști din Craiova, București, Timișoara și Târgu Jiu cioplind, sub soarele arzător al lui Gustar, tot atâtea blocuri de marmură de Rușchița, de această dată evenimentul va fi găzduit de Centrul Multifuncțional, material de lucru al celor opt artiști veniți din cinci țări fiind piatra de Vratsa (Bulgaria). Grigore Sultan (Republica Moldova), Emil Bachiyski (Bulgaria), Ilie Berindei (Elveţia), Evrim Camoglu (Turcia), Valentin Duicu, Vasile Soponariu, Dan Purcărea, Paul Popescu (România), acesta din urmă fiind şi curatorul simpozionului, sunt participanții care, în realizarea operelor, vor fi inspirați de opera soresciană.

O temă ce anunță noua ediție a Zilelor „Marin Sorescu”

„E dificil să faci rost de materia primă. Însă piatra se pretează mai mult pentru lucrări amplasate în părculețe, așa cum ne gândim noi să amenajăm aceste spații, cu astfel de statui”, a menționat primarul Lia Olguța Vasilescu, ieri, la deschiderea oficială a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”.

Cât privește tema aleasă, aceasta a precizat că ea se leagă de o nouă ediție a Zilelor „Marin Sorescu”, care vor fi organizate de municipalitate în perioada 15-17 august. „Nu le vom mai organiza în februarie, ci în vară, pentru că asta a fost dorința unei părți a familiei scriitorului. E o perioadă în care pot avea loc mai multe evenimente și am zis să profităm și să derulăm sub semnul sorescian această tabără”, a mai spus primarul, adăugând că ediția din 2015 a simpozionului  de sculptură va fi dedicată creației lui Adrian Păunescu, „un alt mare poet care a trăit o perioadă la Craiova și care a iubit foarte mult acest oraș”.

Totodată, edilul a specificat că s-a ales Centrul Multifuncțional „pentru că aici sunt alte condiții pentru sculptori, dar și pentru că aici ne dorim să fie mall-ul cultural al Craiovei”. În același cadru, Lia Olguța Vasilescu a mulțumit tuturor participanților de la ediția precedentă a taberei, „pentru că ne-au ajutat să înfrumusețăm orașul”.

Paul Popescu: „Apreciez faptul că acest simpozion a devenit internațional”

Coordonator al simpozionului, ca și anul trecut, Paul Popescu, din Târgu Jiu, a apreciat efortul organizării la Craiova a unui eveniment de o asemenea amploare și, dat fiind numele și renumele participanților, chiar a garantat pentru reușita lui. „Un simpozion nu se inițiază cu atâta ușurință. Presupune laturi văzute și multe, multe laturi nevăzute, care, dacă nu sunt bine așezate, oricare dintre ele poate genera nemulțumiri. Apreciez faptul că acest simpozion crește de la an la an, devenind acum internațional. Am adresat invitații sculptorilor care aveam garanția că sută la sută vor duce la reușită și această ediție. Chiar alături de mine este domnul Ilie Berindei, care reprezintă Elveția. Este profesorul meu din liceu, este omul care la un moment dat, la propriu, mi-a pus dalta și ciocanul în mână”, a spus Paul Popescu, a cărui lucrare realizată la ediția precedentă a taberei este amplasată în fața Parcului „Nicolae Romanescu”.

Tot gorjean, participant ani de-a rândul la Simpozionul „Brâncușiana” de la Târgu Jiu, ajuns la cea de-a XII-a ediție, Vasile Vasiescu s-a declarat, la rându-i, optimist că tabăra de sculptură de la Craiova va fi un eveniment de succes, dar și de tradiție. «E un lucru bun că se întâmplă aici, iar Craiova are șanse să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. Până atunci mai sunt șapte ani de eforturi și de investiții. Dacă ne gândim că vor mai avea loc încă șapte ediții ale taberei, fiecare cu câte șapte lucrări la final, vom apărea aproape 50 de lucrări, cu care o să „mobilăm” orașul și o să-l facem într-adevăr european», a apreciat acesta.

De la Iona la Craiova văzută din car…

Deschiderii oficiale a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene” i-a urmat, ieri, tragerea la sorți a blocurilor de piatră, realizată chiar de primarul Lia Olguța Vasilescu. Pare-se că a avut mână bună, căci, odată ce au aflat care dintre cele opt le revine, artiștii s-au arătat inspirați, fiecare știind ce formă va căpăta, la final, piatra de Vratsa. „Va fi Iona! Ideea de așteptare, de salvare… Dar să văd și materialul – ce oferă acesta, ce fisuri are. De multe ori, artistul încearcă să impună forma materialului, dar de cele mai multe ori acesta creează surprize și atunci trebuie să faci un compromis”, a precizat Dan Purcărea.

„Eu am avut onoarea să îl cunosc pe Marin Sorescu când mă aflam la Craiova și chiar eram în relații bune. Discutam odată, îmi aduc aminte, despre heruvimi… Și m-am gândit la o floare pentru heruvimi”, a menționat Ilie Berindei.

Paul Popescu

Cel mai mare bloc de piatră – de aproximativ 3 mp și o greutate de 10 tone – i-a revenit lui Paul Popescu. «Mă gândeam la Craiova văzută din car… Când eram eu copil, prin clasa a V-a, la Bulzești, l-am cunoscut pe Marin Sorescu. Iar unul dintre colegii mei a fost recrutat de TVR pentru a face parte din echipa filmului biografic dedicat lui Sorescu, care a purtat numele „Craiova văzută din car”. Aș vrea să creez din acest bloc de piatră un copil într-un car, cu brațele deschise spre a cuprinde orașul. Imaginea mi-a rămas întipărită din copilărie, când, oprit în dealul Șimnicului, el chiar încerca, în film, să cuprindă cu brațele acest oraș, să și-l asume», a spus Paul Popescu.

Comparând marmura, în care a cioplit anul trecut, cu piatra, sculptorul a apreciat că ambele se prelucrează la fel de greu: „Ca structură, sunt apropiate, sunt la fel de dure. Însă această piatră de Vratsa prezintă avantajul că are un colorit aparte, e mult mai caldă ca gamă cromatică”.

Craiovenii, invitați să vină să îi vadă la lucru pe sculptori

După ce, astăzi, va sosi la Craiova și artistul Grigore Sultan, din Republica Moldova, iar luni – reprezentantul Turciei, Evrim Camoglu, echipa completă a celor opt sculptori va începe să dea formă blocurilor de piatră. Zilnic, de la 9.00 dimineața la 9.00 seara, aceștia vor putea fi văzuți la lucru de craiovenii care vor veni la Centrul Multifuncțional din Romanești. „Pe parcursul întregii luni, craiovenii sunt invitați aici să vină să vadă cum lucrează acești sculptori. Este o ocazie binevenită, pentru că nu în fiecare zi avem alături de noi astfel de artiști. Sunt sculptori cu un nume și un renume. Pentru că orașul nostru cu adevărat se pregătește să fie o Capitală Culturală Europeană. Pentru că orașul nostru investește cu adevărat în cultură. Iar această manifestare este una dintre multele care arată că suntem pe un drum foarte bun”, a declarat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.