Numirea lui Manda şi Biro ca miniştri, amânată de preşedinte până marţi-miercuri

0
42

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în jurul prânzului, că a transmis la Preşedinţie propunerile pentru numirea Rozaliei Biro în funcţia de ministru al Culturii şi a liderului PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe, deputatul Claudiu Manda, în postul de ministru delegat pentru Buget, adăugând că nu ştie dacă preşedintele Traian Băsescu este de acord cu aceste propuneri. Şi nu este, după cum a declarat acesta ieri după-amiază, într-un breefing la Palatul Cotroceni, când a explicat că el consideră „nepotrivite” cele două nominalizări – „ceea ce nu înseamnă că azi le-am şi respins” – şi l-a rugat pe premier „ca până marţi-miercuri poate se gândeşte la alte soluţii, care să fie reprezentative pentru Guvern”. Referitor la liderul pesediştilor doljeni, Traian Băsescu a ţinut să remarce că „cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult”. Conform preşedintelui, nici argumentul că Manda este membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei nu este suficient, deoarece „acolo nu se discută filosofia bugetară, nu se discută priorităţile, acolo se mută cel mult bani de-o biserică, de un podeţ, bani de zugrăvit o şcoală de la un minister la o comună”. În legătură cu Rozalia Biro, propunerea UDMR, şeful statului a reamintit că „de la dânsa am aflat că nu are nici un biped în familie şi că în România se nasc tot mai puţini bipezi”, concluzionând că „avem o problemă complicată de întelegere perfectă a limbii române pentru un membru al guvernului”. În final, Traian Băsescu a explicat că motivul pentru care nu a respins cele două candidaturi este acela că, ştiindu-l pe premier, „cunoscând marfa”, „există riscul să facă două nominalizări mai proaste”.

Imediat după declaraţiile preşedintelui, premierul Victor Ponta a spus, la posturile Realitatea TV şi Antena 3, că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă Băsescu le respinge pe cele actuale, argumentând că spusele acestuia nu au nici o valoare şi nu vrea să comenteze afirmaţii „de cârciumă”. În opinia şefului Executivului, specialiştii lucrează în ministere ca funcţionari, iar miniştrii sunt oameni politici care îşi asumă decizii şi au sprijin pentru aceste decizii, răspunzând politic pentru măsurile adoptate. „Nu preşedintele pune miniştri”, a argumentat Ponta, arătând în acelaşi timp că, potrivit unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale, şeful statului poate respinge o singură dată propunerea de ministru fără nici un argument legal.

Ponta a anunţat încă de joi seara, într-o emisiune la Digi24, ca vineri îl va propune pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget pe Claudiu Manda, precizând că după „episodul cu Ioana Petrescu”, ministrul Finanţelor, care a fost „umilită în toate felurile” după întâlnirea cu Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, a decis că trebuie să aducă „şi mai mulţi tineri în Guvern”. „Mâine dimineaţă voi face două propuneri: Claudiu Manda la Buget şi Rozalia Biro la Cultură. Voi promova în continuare oameni tineri, cred că pot acum să aduc cât mai mulţi oameni tineri. La Transporturi am adus un om foarte experimentat, domnul Rus, la Finanţe şi Buget e o echipă foarte tânără, acolo e una din zonele cele mai nereformate din România…”, a declarat Ponta la Digi24.

Portofoliul de la Cultură a devenit vacant de ieri, ca urmare a demisiei liderului UDMR, Kelemen Hunor. Postul de ministru deleget pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, va fi vacantat deoarece Voinea urmează să ocupe un post de viceguvernator la BNR.