Staţii RAT Craiova, cu tonete şi toalete publice

2
200

RAT Craiova îşi propune să modernizeze staţiile de aşteptare de pe toate traseele din oraş. Pentru început, vor fi montate băncuţe din lemn pentru călători, care se confecţionează acum în atelierele proprii. Prin intermediul unui proiect ambiţios, vor fi amenajate apoi şi câteva staţii-tip, conducerea fiind în discuţii cu un arhitect care trebuie să conceapă modelul de urmat.  Autorităţile îşi doresc neapărat ca în staţii să existe câte o tonetă pentru bilete şi o toaletă publică.

În momentul de faţă, în atelierele RAT Craiova, se confecţionează bănci din lemn, cu suport metalic, care vor fi aşezate în staţiile de aşteptare. Potrivit directorului regiei, Radu Preda, aceste bănci sunt confecţionate din materiale provenite din recuperări, motiv pentru care RAT Craiova nu plăteşte nici un ban. „Le confecţionăm noi singuri, fiindcă, până la urmă, dorinţa noastră este să ne gestionăm şi să ne gospodărim cu ceea ce reuşim să facem în curtea RAT. Ar fi mult mai simplu să rupem din puţinii bani pe care îi avem câteva sute de milioane ca să cumpărăm băncile, dar deocamdată avem probleme care sunt mai sufocante şi mai presante pentru noi”, a declarat Radu Preda. Când lotul va fi mai mare, angajaţii regiei vor începe să le monteze în staţiile de aşteptare.

Peroane pentru călători contra imagine

Radu Preda

Conducerea RAT Craiova susţine însă că montarea băncuţelor din lemn este doar o cosmetizare sumară a staţiilor, aproape inexistente, şi că dotarea adevărată va veni pe parcurs, de acum încolo. „Avem, în momentul de faţă, un dialog cu firme care nu sponsorizează Primăria şi care nici nu au lucrat cu Primăria. E vorba de o firmă foarte mare din Bucureşti care e interesată de un parteneriat cu noi şi, probabil, o să amplasăm un număr de staţii în municipiul Craiova, staţii pe care dumnealor să îşi promoveze imaginea, iar noi să asigurăm un plus de confort călătorilor noştri”, a mai spus Radu Preda. Acesta a menţionat că se doreşte şi ca, pentru anul viitor, să se prindă în buget nişte sume de bani cu care să se amenajeze refugii pentru călători.

Staţiile-tip, temă de gândire pentru un arhitect

Există şi un al doilea proiect al regiei în ceea ce priveşte amenajarea staţiilor de aşteptare a autobuzelor şi tramvaielor. Directorul Radu Preda a spus că regia poartă discuţii cu diverşi operatori privaţi care să acorde sprijin pentru a se face nişte staţii aşa cum ar trebui să fie ele, cu toalete şi un minim de confort. „Lucrăm la un proiect, în colaborare cu un arhitect care ne sprijină pe acest subiect, şi probabil că în luna septembrie vom avea proiectul-tip cum vrem noi să arate staţiile. Şi staţia de autobuz, în viziunea noastră, este o staţie care are tonetă de bilete şi o toaletă pentru călătorii şi pentru cetăţenii care au treabă în zona respectivă”, este de părere Radu Preda. Pentru că aceste staţiile-tip vor fi destul de costisitoare, regia îşi propune să le amenajeze, pentru început, în cinci sau zece locaţii.

Autobuzele noi ar putea ajunge în decembrie

În staţiile noi vor opri şi autobuze noi. Cele 50, pentru achiziţia cărora municipalitatea a lansat deja licitaţia, vor putea fi văzute pe traseu la sfârşitul acestui an, cel mai probabil în decembrie. „Eu sper ca procedurile să se deruleze normal şi în decembrie să avem prima tranşă de autobuze, pentru că, sincer, chiar ne sunt necesare. Pasagerii ni le cer, parcul auto ne-o cere. La Craiova niciodată nu au venit 50 de autobuze noi odată, nici măcar pe vremea vechiului regim. Este o premieră”, a mai spus directorul RAT Craiova, care a precizat că municipalitatea are în vedere să accesăm fonduri europene pentru transportul electric şi pentru transportul public clasic cu autobuze, „dar să vedem ce putem accesa”. RAT Craiova are în parc, în momentul de faţă, autobuze de la Roman Braşov, fabricate imediat în anii ’90, care sunt folosite pe foarte multe trasee şi care nu satisfac nevoile de confort ale călătorilor.

2 COMENTARII

  1. Iti dai seama ce a sa puta prin toate statiile unde se monteaza WC-uri. Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar noi n-am ajuns la stadiul folosirii decente al unui WC public. Mai este o vorba a romanului “sunt prea sarac ca sa fac lucruri ieftine” apropo de banci.

  2. LEGE:in Craiova numai WC subterane,poate ramane d-na primar TERASA,in istorie cu aceasta realizare.Cele la sol sunt ingrozitoare,desfintarea lor oriunde ar fi,

Comments are closed.