Spitalul Judeţean a fost acreditat pentru activitatea de prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos

0
412

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a emis, în urmă cu câteva zile, Ordinul nr. 901/2013, prin care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost acreditat pentru „activitatea de prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos”. Potrivit documentului, publicat în Monitorul Oficial din 30 iulie 2013, acreditarea SCJU este valabilă cinci ani de la intrarea în vigoare a ordinului emis de Eugen Nicolăescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, salută obţinerea acreditării pentru prelevarea şi transplantul de ţesut osos şi tendinos de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, unitate transformată în principal obiectiv de investiţii al administraţiei judeţene pentru mandatul 2012-2016. „În urmă cu două zile, a apărut în Monitorul Oficial al României ordinul Ministrului Sănătăţii prin care Spitalul Judeţean primeşte această acreditare, iar Craiova intră în galeria selectă a marilor centre universitare în care sunt posibile astfel de intervenţii. Vorbim despre o procedură de care vor beneficia mulţi dintre pacienţii Clinicii de Ortopedie, pentru că la transplant de os se ajunge şi în cazul unor fracturi grave, şi în cazul unor boli articulare. Este o decizie pe care o salutăm şi care vine în continuarea demersurilor de a moderniza una dintre cele mai mari unităţi spitaliceşti din România, demersuri iniţiate în urmă cu câţiva ani de Consiliul Judeţean Dolj. Mă bucură cu atât mai mult cu cât noi am investit în reabilitarea sălilor de operaţii de la SCJU şi a încăperilor aferente şi se dovedeşte acum că a fost o măsură oportună, pentru că, iată, în vederea acordării acestei acreditări, comisia de evaluare a inspectat toate spaţiile de la Clinica de Ortopedie şi a constatat că acestea răspund exigenţelor. În egală măsură cu modernizarea spitalului, ne-am preocupat şi de echiparea acestuia cu aparatura necesară, dovadă fiind şi licitaţia derulată în acest an pentru achiziţionarea a 13 loturi de echipamente medicale, cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Toate aceste eforturi le facem în ideea de a susţine crearea, în cadrul Spitalului Judeţean, a unor centre de excelenţă pentru diverse specialităţi, care să furnizeze servicii medicale la cel mai înalt nivel şi care pot deveni puncte de referinţă pentru întreaga lume medicală din România”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Vom direcţiona către acest obiectiv aproape 10 milioane de euro”

Totodată, şeful administraţiei publice judeţene a precizat că în continuare, Spitalul Judeţean de Urgenţă reprezintă o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj, în ceea ce priveşte investiţiile. “Noi, cei din administraţia judeţeană, suntem în continuare aproape de conducerea şi de cadrele de la SCJU Craiova şi le oferim sprijinul în tot ceea ce depinde de noi. Vreau să reafirm faptul că, pentru Consiliul Judeţean, Spitalul de Urgenţă reprezintă prioritatea acestui mandat în ceea ce priveşte investiţiile şi vom direcţiona către acest obiectiv aproape 10 milioane de euro. Cu aceşti bani vor fi realizate proiectele pe care, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii spitalului, le-am identificat ca fiind de maximă importanţă: extinderea spaţiului în care funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe, construirea unei clădiri pentru Secţia de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară şi modernizarea şi extinderea Clinicii de Oncologie şi Dermatologie”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Acreditarea este o recunoaştere a lucrurilor bune care se fac la spital”

La rândul său, managerul SCJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, a precizat: „Acreditarea unităţii noastre pentru activitatea de prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos este o recunoaştere a lucrurilor bune care se fac la spital de un corp al medicilor bine pregătit, a investiţiilor derulate în ultima perioadă de Consiliul Judeţean Dolj pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii medicale şi pentru dotarea cu echipamente de specialitate.

Acest tip de investiţii ajută la îmbunătăţirea actului medical şi a serviciilor pe care le oferim şi cu care încercăm să ne apropiem cât mai mult de pacient. Sunt necesare astfel de investiţii, în condiţiile în care spre sfârşitul acestui an se va oficializa dreptul pacientului asigurat de a se trata în orice spital aflat în Uniunea Europeană. În situaţia în care Craiova este un centru universitar şi, în curând, regional care asigură asistenţa medicală într-o regiune întinsă, trebuie să pună la dispoziţia persoanelor bolnave cam toate procedurile terapeutice. Lipsa dotării te poate duce în imposibilitatea de a aplica anumite tehnici sau în incapacitatea de a rezolva problemele de sănătate ale pacienţilor, iar ei să plece apoi să se trateze în alte centre. Este liberă circulaţie”, a afirmat Florin Petrescu.

“Tratăm, în medie, câte două cazuri de coxartroză zilnic”

Directorul medical al SCJU Craiova, conf. univ. dr. Dan Tarniţă, a precizat că frecvenţa cazurilor în care se impune efectuarea transplanturilor de ţesut osos, pentru care unitatea a fost acreditată, este relativ crescută. „Această acreditare vine ca urmare a unei solicitări formulate de Clinica de Ortopedie şi de SCJU Craiova şi a unei evaluări în cadrul căreia au fost inspectate toate spaţiile de la Ortopedie, blocul operator, aparatura şi a trebuit ca acestea să corespundă standardelor impuse unei unităţi care face transplant de ţesut osos.  Bineînţeles că a fost evaluat şi personalul, urmărindu-se să aibă experienţa şi pregătirea necesară, iar cadrele medicale au dovedit-o prin cursurile la care au participat, în ţară şi peste hotare, prin activitatea ştiinţifică şi operatorie desfăşurată de-a lungul timpului. Transplanturile de ţesut osos sunt intervenţii care se impun destul de frecvent. Pe de-o parte, se efectuează în cazul unor traumatisme precum fracturi deschise sau cominutive, când osul se sparge în fragmente mici.  Pe de altă parte, sunt necesare şi în unele cazuri cronice, spre exemplu coxartroze cu distrugeri mari de ţesuturi osoase, sau la reviziile de proteze. Noi tratăm, în medie, câte două cazuri de coxartroză zilnic, iar unele prezintă o distrugere atât de mare a articulaţiei încât necesită o reconstrucţie cu aport de os. Aşadar, într-o lună pot să existe între 10 şi 20 de cazuri“, a afirmat directorul medical al SCJU Craiova, conf. univ. dr. Dan Tarniţă.