Lăudaţi pentru ce am făcut şi încurajaţi să mai facem

0
357
Jeffrey Franks

„Inflaţia a început să scadă şi ne aşteptăm ca această scădere să continue pe fondul unei recolte agricole bune. Cu toate acestea, este posibil ca inflaţia să se menţină peste intervalul ţintit de BNR, de 5%, la sfârşitul acestui an”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, la finalul misiunii comune de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Guvernul estimează o rată a inflaţiei, la sfârşitul anului, de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat surse guvernamentale.

Sănătatea e bolnavă

Continuarea reformei în sistemul sanitar, reducerea arieratelor statului, creşterea investiţiilor, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene, şi restructurarea şi vânzarea companiilor de stat, reprezintă direcţii prioritare pe care România ar trebui să acţioneze, afirmă şeful misiunii FMI. „Prima provocare se regăseşte în sistemul sanitar. Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Aceste resurse puţine sunt ineficient cheltuite, privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă comprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pe cheltuieli”, a spus Jeffrey Franks. „Autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi bugetelor locale şi au realizat o inventariere. Acest exerciţiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumează peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii”, a subliniat Franks.

15 societăţi de stat vor avea manageri privaţi

FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România: „Încă discutăm numărul exact de companii care vor fi incluse în această listă, dar, în principiu, ceea ce propunem noi Guvernului este ca cele mai mari companii controlate de stat, care nu sunt programate spre privatizare, să aibă management privat”.
Acesta a arătat că, în unele cazuri, vor fi numiţi manageri privaţi şi la companii din domeniul transporturilor, unde statul va vinde pachete minoritare de acţiuni.

Salarii crescute, investiţii sau reducerea CAS?

Guvernul trebuie să aleagă între creşterea salariilor bugetarilor, mai mulţi bani pentru investiţii sau reducerea CAS, pentru că oricare măsură le va limita pe celelalte, avertizează Jeffrey Franks: „Am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, după cum am mai spus, Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile: salarii, investiţii sau tăieri de taxe. Trebuie să existe un echilibru. Dacă se va opera una dintre aceste măsuri, atunci va exista mai puţin spaţiu pentru celelalte, astfel că Executivul trebuie să decidă care este prioritatea numărul unu”.