Măsuri de combatere a pestei porcine africane

0
206

În data de 30.06.2020, la sediul Instituţiei Prefectului Judetul Dolj s-a desfăşurat şedinţa Centrului Local de Combatere Bolilor(CLCB-CJSU) Dolj,la iniţiativa DSVSA Dolj, unde s-a aprobat Hotararea nr. 12; PLANUL DE MĂSURI PRIVIND INTERVENŢIA ÎN FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, ÎN EFECTIVELE DE SUINE DOMESTICE şi MISTREŢI PE TERITORIUL JUDEŢULUI DOLJ .
Prin adresa nr. 7261, DSVSA Dolj a informat tóate Primariile cu privire la măsurile din planul apobat si luarea de urgenţa a următoarelor măsuri:
– Convocarea Unitătii Locale de Sprijin(ULS) ca parte componentă a CLCB Dolj –condusă de Primar ; Stabilirea prin decizie a persoanelor care participă ,a măsurilor pe plan local; stabilirea locului de îngropare a cadavrelor( coordonate GPS).
– Aprovizionarea cu materiale : dezinfectante ,folie de material plastic pentru groapa și var care se împrăștie în curte si adăpost după dezinfecție.
– Informarea cetățenilor despre boală, respectarea masurilor de biosecuritate , amenajarea la fiecare curte a tavitelor cu dezinfectant- dezinfectoare pietonale ,
– Se vor institui filtre de dezinfectie la intrarea si iesirea din piete, targuri de legume ,cereale. – Vehiculele agricole(combine-tractoare,remorci), vehiculele hipo si cele de la exploatarea padurilor se vor dezinfecta cu pompe portabile ,inaite de intrarea in localitate .
– Se menține interdicția creșterii porcinelor în extravilan – stâne, cantoane, societăți agricole, clădiri dezafectate, precum și interdicția vînzării porcinelor în târgurile săptămânale. DSVSA Dolj a solicitat informarea populației cu privire la cele menționate cât și la evitarea achiziționării de porcine și produse produse provenite de la acestea de la persoane neautorizate și fără documente sanitar – veterinare

În Dolj, nouă focare
Astfel la data de 01.07.2020, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de nouă focare active in 5 localităţi : 29 porci morti si 75 porci ucisi in focare de boala , ultimile confirmari fiind in localitatile Bradesti, Goiesti, Ciupercenii Noi, Piscu Nou si Seaca de Camp .
Au fost stinse 285 focare de PPA in 85 de localitati ; au fost neutralizati prin metoda alternativa de ingropare 523 de porci morti ; 3335 porci ucisi in focare si 5175 porci ucisi preventiv in 24 localitati din 1060 exploatatii non profesionale . Boala a fost confirmată la 60 mistreţi (29 morţi şi 31 vânaţi) , în următoarele fonduri de vânătoare : Gighera , Sadova , Maceşu , Rast , Poiana Mare, Cârna , Bratovoeşti , Dâlga, Bârca, Ciuperceni ,Calafat, Radomir, Rojiste , Murta ,Bradesti ,Panaghia ,Seaca de Padure,
Proprietarii de porcine afectate de PPA au fost despăgubiți de stat în condițiile prevazute de lege . Au fost intocmite 1352 de dosare pentru despagubirea propietarilor de suine si au fost efectuate plati pentru 1350 dosare , pentru 8919 capete suine in valoare de 8.114.190 lei.
DSVSA DOLJ solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea masurilor de protectie si prevenire a bolii si va informa periodic, cu privire la evoluția și măsurile care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și răspândirea virusului.
De reţinut: ANUNTATI ORICE SUSPICIUNE DE Pesta Porcina Africana la ;
DSVSA Dolj Tel/fax 0251428590 , 0351806855
CRAIOVA –DOLJ-str. FANTANA POPOVA nr. 30
office-dolj@ansvsa.ro ; TELVERDE ; 0351806830 ; 0351806832