Prezenţă mare la prima probă a Bacalaureatului

0
470
Ieri, s-a desfăşurat prima probă scrisă a Examenului Naţional de Bacalaureat, sesiunea de vară 2019, cea la Limba şi literatura română. În judeţul Dolj au fost înscrişi aproape 4.000 de candidaţi, prezenţa a fost de peste 95,73%, cea mai mare din ultimii ani, condiţiile de examen, în sălile celor 15 centre din Dolj, au fost asigurate, dar, din păcate, au fost şi doi eliminaţi.
Emoţii mari, ieri, pentru absolvenţii învăţământului liceal, care au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română. Atât cei de la „real”, cât şi de la „umanist” au trecut prin aceleaşi „focuri”, cele care sunt ale maturităţii. La ieşirea din sălile de examen, tinerii erau bucuroşi, semn că au rezolvat subiectele care au fost stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. Se pare că acestea nu au fost foarte dificile, cei mai mulţi aşteptându-se la o notă de peste 8,00.
Cu câţiva dintre ei, am vorbit şi noi. Primul dintre ei a fost Robert Goanţă, absolvent al Colegiului Naţional „Elena Cuza”, la „real”, care a fost foarte dezinvolt: „Nu am niciun fel de emoţie şi vă spun despre examen. Mie mi s-a părut uşor, chiar mai bine decât la simulare, unde, recunosc, nu am fost foarte bine pregătit. Mă aştept la o notă peste 8,00, de ce nu şi maxima?! Sunt încrezător, iar pentru studiile universitare mi-am ales kinetoterapia, la FEFS Craiova, dar aş dori să profesez în altă ţară”. 
Un alt absolvent,  Enrico Matteo Predi, de la Liceul „Voltaire”, profilul „umanist”, a fost la fel de dezinhibat: „Mi s-a părut foarte uşor. Cred că voi lua undeva între 8,00 şi 9,00… Doresc să urmez cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova”. Tot de la „Voltaire”, dar de la „real” , vine şi Radu Valentin Popescu: „Eu cred că a fost destul de bine, m-am pregătit destul, dar, parcă a fost mai uşor ca la simulare. Sub nota 8,00 nu mă aştept, dar sper şi la mai mult, poate chiar 10. Prima mea opţiune este Facultatea de Automatică, apoi Facultatea de Finanţe – Bănci şi cea de Ştiinţe Sociale, la Craiova”.
În general, subiectele nu au fost dificile, cele care pot face diferenţa fiind de eseu literar din poezie, la „real” fiind de ales din opera lui George Bacovia sau Lucian Blaga, iar, la „umanist”, din Tudor Arghezi ori Ion Barbu. „Nu cred că au fost subiecte foarte grele, toate fiind abordabile şi, pentru cei care s-au pregătit, se pot obţine note de minimum 7,00. Sigur, undeva trebuie să se facă diferenţa, iar eseul pe poezie poate fi cel care va face departajarea. A fost, probabil, o surpriză, ţinând cont că şi anul trecut a fost un subiect similar, dar din opera altor poeţi”, a precizat Irina Căpăţînă, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Doi eliminaţi la proba de Limba şi literatura română
În judeţul Dolj au fost 15 centre de examen, patru dintre acestea în teritoriu, celelalte în Craiova. Au fost asigurate toate condiţiile de susţinere a probei şi au fost centralizate datele primei zile, prezentate de prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean: „La Limba şi literatura română, au fost înscrişi 3.978 de candidaţi, prezenţa fiind de 95,73% (3.602 din seria curentă şi 206 din cele anterioare), cea mai bună din ultimii ani, în 2018 fiind de 92%, vorbind doar de prima probă. Pentru examenul de astăzi, 450 de candidaţi, din seriile precedente, şi-au echivalat rezultatul obţinut anterior. La proba obligatorie a profilului – Matematica sau Istoria –, care va fi susţinută miercuri, 3 iulie, sunt înscrişi 4.154 de candidaţi, 424 din seriile anterioare. Din păcate, la examenul de astăzi (n.r. ieri), au fost doi eliminaţi, la centrul de examen de la Liceul Teoretic „Independenţa” Calafat, care au fost prinşi cu telefoane mobile asupra lor”.