CM 2018: Spania, de neînțeles

0
215

Spania a plecat acasă prematur, eliminată de Rusia, în optimile de finală ale Cupei Mondiale, în urma executării loviturile de departajare (1-1, 4-3 d.l.p).

A fost un meci de neînțeles, lipsit de intensitate, spaniolii fiind, mai degrabă, propriile victime.

Ei au avut o ocazie de gol, după o oră de joc, prin Iago Aspas.

Și cam atât.

Statisticile partidei arată că spaniolii au monopolizat literalmente balonul, efectuând 1.114 pase contra …290.

Nici o echipă prezentă la acest turneu final, până la acest joc, nu depășise 1.000 de pase.

Dar acest stil de tiki-taka, obsesiv, static, specific fotbalului de sală, pe care nici o echipă din La Liga nu îl practică, a fost exact ce convenea Sbornaya, baricadată în defensivă.

Timidă la început, tot mai încrezătoare pe măsura trecerii timpului.

Spaniolii au deschis scorul, prin autogolul lui Ignasevici (min. 11), în duel cu Sergio Ramos.

Dar s-au văzut egalați până la pauză, prin penalty-ul transformat de Dziuba, la hențul comis neglijent de Pique.

Cu 79% posesie, spaniolii au ajuns în prelungiri și, apoi, la loviturile de departajare. Unde au ratat Koke și Iago Aspas.

Neînvinsă din 2016 (0-2 cu Italia), în optimile de finală ale Euro, cu 15 victorii și opt remize, Spania nu a fost… Spania, care are, prin Real Madrid și Atletico Madrid, câștigătoarele Ligii Campionilor și Europa League.

Este adevărat, a venit cu un selecționer improvizat – Fernando Hierro. De neînțeles un lucru: De Gea, portarul lui Manchester United, considerat unul dintre cei mai buni din lume, din șapte șuturi pe spațiul porții.

La actuala ediție a CM, a apărat …doar unul.

Eroul partidei Rusia – Spania este, însă, portarul Igor Akinfeiev, de la TSK Moscova, care a atins apogeul carierei, pe marele stadion Lujniki din Moscova, în fața a 80.000 de spectatori.

Presa spaniolă este descumpănită și consideră că Spania a pierdut în fața „celei mai slabe echipe a Rusiei, din ultimii 30 de ani („Marca”)”.

„Mundo Deportivo”, la rândul său, scrie că Spania părăsește Mondialul la o manieră lamentabilă, fără a demonstra determinare și a juca fotbal. Cotidianul „As” adaugă că acest model de joc trebuie grabnic revizuit.

Potrivit unui sondaj realizat de cotidianul „As”, pe 90.000 de persoane, principalul responsabil al eliminării Spaniei este considerat președintele Federației de fotbal, Luis Rubiales (52%), urmat de Florentino Perez, președintele lui Real Madrid (25%) și apoi jucătorii – 14%.

„El Mundo” ajunge la rezultate similare: 57% – Luis Rubiales, 19% – jucătorii și 17% – Jullen Lopetegui. Și totul se datorează lui Zinedine Zidane, care a părăsit pe Real Madrid după câștigarea Ligii Campionilor.

El a destabilizat clubul madrilean, iar acesta a destabilizat „Roja”, numindu-l pe Jullen Lopetegui noul antrenor, cu două zile înainte de începerea CM.

Dacă Franța câștigă titlul, trebuie să îi mulțumească lui Zidane. Presa rusă aduce omagii echipei sale și consideră că portarul Igor Akinfeiev a amintit de Igor Iașin, singurul portar din lume care a cucerit ”Balonul de aur”, în 1963.