Şapte eliminaţi la prima probă scrisă a Bacalaureatului

0
424

Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea de Limba şi Literatura Română, care s-a desfăşurat ieri a fost marcată de multe cazuri de tentativă de fraudă, deşi sancţiunile sunt drastice, iar elevii au fost avertizaţi asupra lor cu mult timp înainte. În judeţul Dolj, din cei peste 5000 de candidaţi, şapte elevi au fost părăsit sala de examen în mod forţat, fiind surprinşi în timp ce încercau să se “inspire” din diverse surse, precum telefoane mobile sau fiţuici. Toţi aceşti candidaţi au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni, şi li s-au anulat şi probele de competenţe digitale. 

Subiectele pe care absolvenţii de liceu le-au avut de rezolvat la examenul scris de Limba şi Literatura Română au fost împărţite în trei cerinţe, fiecare notată cu 30 de puncte. La profilul uman, subiectul al III-lea a avut ca cerinţă realizarea unui comentariu al unei poezii simboliste, iar la subiectul al II-lea elevii au avut de argumentat importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. Pentru profilele tehnologic şi real, elevii au avut de făcut un text despre temă şi viziune într-o poezie modernistă, având de ales între trei autorii: Lucian Blaga,Ion Barbu şi Tudor Arghezi. La profilul uman, în schimb, au avut de realizat un eseu despre temă şi viziune în simbolism, având de ales între poeziile “Plumb” sau “Lacustră”, ale autorului George Bacovia.

Elevii, dezamăgiţi de subiecte

Aşteptaţi de părinţii care încercau să-şi ascundă emoţiile, la ieşirea din examen, candidaţii s-au arătat dezamăgiţi, în special din cauza ultimului subiect. “Nu ne aşteptam să avem poezia simbolistică, pe care nici nu o mai repetasem. Sunt convinsă că şi ceilalţi colegi ai mei sperau să le pice un roman, însă, cu toate acestea sunt convinsă că voi lua peste 9”, a spus Andreea Ionaşcu.

Acesta este primul an în care subiectele de bacalaureat la Limba şi literatura română au fost diferenţiate în funcţie de filiere. “Am avut încredere în cunoştinţele mele şi cred că voi lu peste 8.50. Îmi doream să avem proză la partea a treia, aşa cum cred că şi îşi doreau toţi ceilalţi, dar m-am descurcat. Eu sunt mulţumit de mine. Timpul a fost suficient. Acum urmează Matematica, proba de care îmi este cel mai teamă”, a spus şi Andrei Coandă.

421 de candidaţi nu s-au prezentat la examen

Potrivit vicepreşedintelui comisiei judeţene de examen, Alexandrina Năstase, cinci dintre cei eliminaţi au avut asupra lor telefon mobil, iar ceilalţi doi au fost surprinşi cu fiţuici. “Din cei 5.632 de candidaţi care s-au înscris să susţină proba de Limba şi Literatura Română, 421 au absentat, cei mai mulţi fiind cei de la centru organizat la Liceul Tehnologic Auto (79). Dintre cei 5211 candidaţi care s-au prezentat la examen, din nefericire, şapte au ales să încerce fraudarea acestui examen şi au fost eliminaţi. Cinci dintre ei avut telefonul mobil asupra lor, iar doi au fost găsiţi cu fiţuici în buzunar, unul dintre cazuri fiind semnalat chiar de către colegii din sala de clasă”, a spus vicepreşedintele comisiei judeţene de examen, Alexandrina Năstase.

Elevii vor reveni în bănci miercuri 3 iulie, când va avea va avea loc proba obligatorie a profilului, care va fi la Istorie pentru elevii de la filierele teoretice şi la Matematică pentru cei de la clasele cu specializări tehnice sau de ştiinţe exacte. Pe 5 iulie, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.