Bacalaureat 2012: Elevii trec prin emoţiile probelor scrise

0
846

De astăzi încep probe scrise ale bacalaureatului, apreciate de candidaţi a fi şi cele mai dificile. Examenele sunt decisive pentru promovarea sau pierderea sesiunii. 

172.000 de elevi susţin, astăzi, proba scrisă la Limba şi literatura română. Regulile se menţin la fel de drastice, ca anul trecut. Candidaţii care vor fi văzuţi că încearcă să copieze vor fi eliminaţi din examen, li se vor anula probele de competenţe, şi vor pierde dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni.

În judeţul Dolj, examenul scris la Limba şi literatura română se susţine în 21 de centre, unde sunt aşteptaţi aproximativ 7.000 de candidaţi, absolvenţi de liceu din promoţia curentă, cât şi din promoţiile precedente. Comisiile de supraveghere şi evaluare pentru această primă probă au primit, ieri, ultimele instructaje, în şedinţă publică, organizată în amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Examenul de Limba română începe la ora 9.00

Proba scrisă la Limba şi literatura română începe la ora 9.00. Candidaţii pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Cei eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare, pierd posibilitatea recunoaşterii notelor obţinute chiar şi în sesiunile precedente şi nu mai au dreptul să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni. Ca în fiecare an, este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte instrumente audio-video. În centrele de examen vor avea dreptul să intre şi părinţii, numai dacă au solicitat şi au primit autorizare de acces.

Protocolul atrage sancţiuni valabile între 1 şi 5 ani

Strângerea de fonduri pentru protocol la examenul de bacalaureat este interzisă, iar cei care vor accepta astfel de practici vor fi excluşi din comisiile de examen pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani, după cum au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului. “Nu vom tolera colectarea de fonduri pentru protocol. Sancţiunile asupra celor care vor accepta o asemenea practică merg până la excluderea din comisiile de examinare pe o perioadă de la 1 la 5 ani”, a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca. În privinţa organizării şi desfăşurării bacalaureatului,  acesta a precizat că, în urma discuţiilor purtate cu inspectoratele şcolare, metodologia este respectată, sistemele de supraveghere video sunt funcţionale, iar comisiile, constituite.

Ministerul speră să nu mai apară „capcane”

Ministrul Liviu Pop, care a asigurat interimatul la Ministerul Educaţiei, a declarat, sâmbătă, că subiectele pentru probele scrise la examenul de bacalaureat au fost finalizate şi sigilate în luna aprilie şi că speră să nu fie „capcane” ca la evaluarea naţională, examen la care a fost nevoie chiar de schimbarea baremului de corectare, pentru un subiect de gramatică asupra căruia profesorii au avut păreri diferite. Varianta de subiecte va fi extrasă în această dimineaţă din cele zece variante, pregătite de Centrul Naţional de Evaluare.

Măsuri speciale de caniculă

Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă estivală, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului  a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să întreprindă măsuri specifice în vederea asigurării condiţiilor optime pentru susţinerea examenelor naţionale. Aplicarea acestora trebuie corelată cu evoluţia regimului termic din zilele în care se desfăşoară probele de examen. Şi ieri a fost emis avertizare de cod galben.

În acest sens, în centrele de examen şi de evaluare trebuie menţinut un sistem de ventilare corespunzător, în funcţie de posibilităţile şi dotările spaţiilor respective. De asemenea, este necesară asigurarea apei potabile pentru candidaţi şi membrii comisiilor, respectiv a asistenţei medicale pe toată durata desfăşurării probelor de examen. Comisiile judeţene vor monitoriza şi modul de desfăşurare a probelor de examen în cazul candidaţilor aflaţi în situaţii speciale şi care susţin aceste probe la domiciliu sau în spital.

Miercuri va fi cea de a doua probă scrisă

După examenul scris la Limba şi literatura română, elevii vor reveni în bănci miercuri, 4 iulie, când va avea va avea loc proba obligatorie a profilului, care va fi la Istorie pentru elevii de la filierele teoretice şi la Matematică pentru cei de la clasele cu specializări tehnice sau de ştiinţe exacte. Pe 6 iulie, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, iar pe 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10-12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Pe baza mediei de la bacalaureat, absolvenţii de liceu pot opta pentru admiterea la facultate.

Media minimă de promovarea a sesiunii

Se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum 6. Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus, sunt declaraţi „respinşi”. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Încă o şansă pentru „respinşi”, în lunile august-septembrie

Elevii care nu pot promova prima sesiune a bacalaureatului pot relua examenele la care nu au reuşit să obţină notă de trecere în lunile august-septembrie. Cea de a doua sesiune va începe pe 20 august 2012 cu probele de competenţe digitale, care se vor derula până pe data de 24 august a.c. Pe 27 august vor începe examenele scrise cu proba de Limba şi literatura română, pe 29 august va avea loc proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie. Ultimul examen scris va fi pe data de 31 august. Primele rezultate se vor afişa pe 2 septembrie. Conform calendarului de examen, în aceeaşi zi se vor depune şi contestaţiile, care se vor soluţiona până pe 5 septembrie.

Anul trecut, elevii au avut parte de cel mai drastic examen de bacalaureat. În urma celor două sesiuni, aproximativ 100.000 de candidaţi nu au reuşit să promoveze probele scrise. Cele mai mari probleme au fost la Matematică. În judeţul Dolj, 4.000 de candidaţi au fost respinşi la această disciplină. Dintre aceştia, doar 1.700 au revenit să mai susţină încă o dată proba.