Atenţie la locurile de scăldat!

0
402

Ca în fiecare vară, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun toţi cei care aleg să se răcorească în locurile de scăldat neamenajate. Pe lângă pericolul de înec, medicii spun, din experienţa anilor trecuţi, că există destul de multe boli ce pot fi contactate din apă şi chiar de pe malurile cu vegetaţie sălbatică. 

Pentru că Doljul se regăseşte pe lista judeţelor aflate sub incidenţa codului galben de caniculă este de aşteptat ca, zilele acestea, locurile de îmbăiere să fie luate cu asalt. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează însă că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător, cu plaje, grupuri sanitare şi duşuri, înseamnă riscuri majore pentru sănătate. „Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă îi determină pe mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri sau canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Dolj recomandă populaţiei să aleagă doar locurile special amenajate, ştranduri şi piscine, care respectă normele minime de igienă. Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă – boli grave şi chiar deces –, solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu-şi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Pericolul din apă

Potrivit autorităţilor sanitare, persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri sau în canale de irigaţie se expun atât pericolului de deces prin înec, cât şi îmbolnăvirii. Pe lista afecţiunilor ce pot fi contactate din apă se regăseşte leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Medicii atrag atenţia şi asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele, a unor boli digestive sau a unor afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite. Nu în ultimul rând, foarte periculoase pot fi înţepăturile de căpuşe.

În Dolj nu există zone naturale amenajate pentru îmbăiere

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică subliniază faptul că, în judeţul Dolj, nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Aşadar, amatorilor de scăldat le rămâne doar varianta ştranduri şi piscine. Nu mai puţin de 10  astfel de baze de agrement care funcţionează atât pe raza municipiului Craiova, cât şi în imediata apropiere a oraşului au autorizaţie din partea DSP Dolj. Inspectorii vor continua însă, pe parcursul întregului sezon estival, controalele pentru a verifica dacă indicatorii igienico-sanitari sunt respectaţi. Printre condiţiile ce trebuie, în mod obligatoriu, îndeplinite se numără păstrarea calităţii apei de îmbăiere şi spălarea periodică a bazinelor, primenirea şi dezinfecţia continuă a apei. De asemenea, administratorii acestor unităţi trebuie să deţină un registru de autocontrol cu ajutorul căruia, zilnic, să monitorizeze concentraţia de clor rezidual liber şi PH-ul apei.

Reguli pentru clienţii ştandurilor

Nu doar apa de îmbăiere face obiectul controalelor DSP. Administratorii ştrandurilor şi ai piscinelor trebuie să asigure curăţarea permanentă a plajelor şi perimetrelor din jurul bazinelor. De asemenea, este obligatorie afişarea la loc vizibil a regulamentelor de utilizare şi funcţionare.

Şi clienţii acestor baze de agrement trebuie însă să respecte anumite condiţii şi reguli. Majoritatea ştrandurilor şi piscinelor impun un set de reguli, aşa cum ar fi, spre exemplu, folosirea obligatorie a duşului înainte de a intra în bazin. Tot pentru a oferi condiţii de igienă corespunzătoare şi pentru a asigura un anumit grad de siguranţă, este interzis accesul în apropierea bazinelor cu ţigări, pahare sau sticle cu băuturi. De asemenea, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice.