Itzhak Herzog – noul preşedinte al Israelului

0
424

Parlamentul Israelului, Knesset, l-a ales miercuri pe Itzhak Herzog în funcția de președinte al statului. Itzhak Herzog a câștigat competiția cu Miriam Peretz (scorul a fost de 87 la 27), potrivit publicației Haaretz. Rolul de președinte este unul mai degrabă onorific în Israel, unde premierul exercită puterea executivă deplină.

Itzhak Herzog (60 de ani) este fiul lui Haim Herzog, la rândul său președinte al Israelului în perioada 1983 – 1993. El este militar de carieră și jurist. Bunicul său, Itzhak Meir Herzog, a fost primul șef rabin al Irlandei și apoi șef rabin Așkenaz al Palestinei, iar o mătușă a sa a fost soția celebrului ministru de externe Abba Eban.

El a făcut și carieră de politician în Partidul Muncii, fiind lider al acestuia între 2013 și 2018 și unul din numeroșii candidați la funcția de prim ministru învinși în alegeri de premierul Benjamin Netanyahu în ultimii 25 de ani.

Postul de președinte al Israelului este unul onorific și presupune imparțialitate din partea ocupantului, ceea ce este extrem de dificil într-o țară divizată pe criterii etnice, religioase și politice, cu o minoritate de 20% cetățeni arabi, aflată într-o criză politică prelungită și un conflict violent intermitent cu palestinienii din Gaza și Cisiordania.