Circa 8.000 de profesori au protestat în faţa Palatului Victoria: “Lăsaţi educaţia educatorilor”

0
60

Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă, ameninţând că dacă nu se găsesc soluţii reale se poate ajunge la boicotarea examenelor. Consilierii prezidenţiali Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu au primit ieri la Palatul Cotroceni o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie.

protestCâteva mii de protestatari din sistemul de Educaţie s-au strâns ieri, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, ulterior plecând în marş spre Palatul Cotroceni. Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern. În faţa Palatului Cotroceni au intonat imnul după care, cei veniţi din afara Capitalei, s-au îndreptat spre autocare pentru a merge acasă. “Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a încercat să stea de vorbă cu profesorii care au ieşit, ieri, în stradă. Dascălii i-au cerut parlamentarului să plece şi să îi lase să îşi continue protestul. Doi reprezentanţi ai sindicatelor, Simion Hăncescu şi Marius Nistor, au fost la discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului.  Din cauza marşului, au fost restricţii de circulaţie până la ora 14.00 pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei –Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică, traseu pe care îl parcurg protestatarii.

Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern. “Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl pentru MEDIAFAX. Oamenii au purtat mesaje precum “Lăsaţi educaţia educatorilor”, “Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”. “Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi”, a spus un protestatar. Un alt dascăl a declarat pentru MEDIAFAX că “pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi “