Pentru al şaptelea an consecutiv, violonistul Alexandru Tomescu a pornit într-o călătorie ce îl poartă în 12 centre culturale din România, avându-l alături pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev. Într-o continuă căutare a perfecţiunii, ce l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecţii video sau teatru nonverbal, Alexandru Tomescu ajunge acum la o formă esenţializată a muzicii.
„In the Mood for Prokofiev” este titlul turneului național „Stradivarius”, programul propunând o selecţie a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii, op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian. După ce au străbătut opt orașe (Târgu Mureș, Bistrița, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu și Pitești), cei doi muzicieni vor ajunge miercuri, 4 iunie, și la Craiova.
De la ora 19.00, în închiderea stagiunii de muzică de cameră, aceștia vor susține un recital pe scena Filarmonicii „Oltenia”, urmând să-și continue itinerariul muzical în Bacău, Iași și București (Sala Radio). Recitalul va fi prefaţat, la ora 18.00, în foaierul instituției, de lansarea cărţii „În dialog cu Euterpe: Cât de aproape ne este spaţiul muzicii clasice?”, în prezenţa autoarelor Nicoleta Mihai și Claudia Vărzaru.
În premieră, concertele turneului „Stradivarius” se vor deschide cu piesa unui foarte tânăr compozitor român. Este vorba despre Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. El este câştigătorul concursului nonconformist lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu – reprezentând practic o invitaţie la creaţie adresată compozitorilor români, indiferent de vârstă.
Mai mult, ediţia 2014 a evenimentului se înscrie în tradiţia iniţiată de Alexandru Tomescu – aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială. Turneul naţional „Stradivarius” – „In the Mood for Prokofiev” este dedicat Fundaţiei „Hope and Homes for Children România”, al cărei ambasador Alexandru Tomescu este din 2012, şi luptei împotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat să afle mai multe despre HHC România, organizaţie care de 15 ani se ocupă cu desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi şi relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial. Astfel, iubitorii de muzică vor avea ocazia să ajute HHC România să îşi îndeplinească misiunea: aceea de a închide toate orfelinatele de tip vechi până în 2020.
Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului. Drumul său a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu, şi a continuat cu studii în țară și străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară. Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Theatre des Champs Elysees (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus să o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.
Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul la Şcoala Specială „Gnessin” pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi la Conservatorul Naţional de Muzică „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. Inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A susţinut recitaluri în marile săli de concerte, printre care Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Sala Mare a Conservatorului din Moscova ş.a., a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki – „December Nights”, Festivalul Como de Garda, Festivalul „Grieg” (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York, precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.