O garnitură de 70 de autobuze noi pentru RAT Craiova

1
1072

Primăria Craiova poartă discuții cu reprezentanții BERD pentru un împrumut substanțial cu ajutorul căruia să fie achiziționate 35 de autobuze noi. Alte 35 de autobuze electrice și 12 tramvaie vor fi procurate printr-un proiect cu fonduri europene, în timp ce vechiul acord-cadru, pe baza cărora s-au cumpărat primele 32 de autobuze poloneze, marca Solaris, nu mai este de actualitate.

Pornind de la linia de credit de 3 milioane de lei, pe care RAT Craiova a cerut permisiunea să o deschidă, consilierii opoziției au interpelat, în plenul de săptămâna trecută, autoritățile locale și cu privire la planurile de modernizare a flotei de autobuze și tramvaie. Societatea de transport nu se poate descurca de una singură, iar autoritățile ar trebui să acorde mai mult sprijin pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite craiovenilor, a ridicat primul problema consilierul Marinel Florescu. „Se vede cu ochiul liber că avem mari probleme cu transportul public. Cu câteva zeci de autobuze și câteva tramvaie vechi nu se poate face transport public de calitate în Craiova. Trebuie să recunoaștem acest lucri și să luăm măsuri urgente”, a spus alesul local. Florescu, care a fost la rândul său director al RAT Craiova, în perioada 2010-2012, a recomandat apoi autorităților să continue programul de achiziții de autobuze, care s-a oprit undeva la jumătate.

6 milioane lei, lista de investiții din acest an

Administratorul orașului, Sorin Manda, și el director al RAT Craiova după plecarea din funcția a lui Florescu, a recunoscut că transportul în comun din municipiu nu se ridică la nivelul pe care și-l doresc autoritățile, dar îmbucurător este faptul că banii disponibili pentru investiții sunt mai mulți și se fac demersuri concrete pentru îndreptarea lucrurilor. „La ora actuală, transportul în comun din Craiova nu este acolo unde ne-am dori, drept pentru care, cu ajutorul Consiliului Local, RAT-ul a făcut primul pas: anul acesta are o listă de investiții de 6 milioane de lei, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Tot pentru ducerea la îndeplinire a listei de investiții, este accesată și această linie de credit”, a punctat Manda.

O primă flotă de autobuze, cumpărată pe fonduri europene

Detaliind programul de dotare cu autobuze și tramvaie noi, primarul Mihail Genoiu a explicat că societatea de transport merge pe două direcții. Pe de o parte, se are în vedere modernizarea pacului auto cu 12 tramvaie noi și 35 de autobuze electrice, printr-un proiect cu fonduri europene, pe axa 4, care se află în derulare. Cea de-a doua pistă pe care merg autoritățile este și achiziția de autobuze și tramvaie, toate noi, printr-un împrumut la BERD. Edilul-șef a explicat că vechiul acord-cadru, pe baza căruia s-au achiziționat deja 32 de autobuze noi (autobuzele Solaris), nu mai este solvabil, fiind vorba de autobuze Euro 5, care nu mai sunt de actualitate. „Avem discuții cu BERD pentru a face un contract separat care să cuprindă atât renovarea clădirilor în care își are sediul primăria, cât și achiziția altor 35 de autobuze. Deci programele există și sunt în lucru, nu a abandonat nimeni investițiile”, a menționat primarul.

Tratative cu BERD pentru alte 35 de autobuze

Inițial, discuțiile pentru achiziția de autobuze s-au purtat între BERD și RAT Craiova, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat. Reprezentanții băncii, a dezvăluit Genoiu, au fost cei care au renunțat la acest contract, motivând că societatea de transport are o situație financiară precară. „În momentul când am discutat, la primărie, despre finanțarea reparațiilor la cele două clădiri, ei au propus că trebuie să existe și un contract cu achiziția de autobuze, motivând că așa sunt programele lor, prevăd eficiență energetică și transport verde. Și atunci s-au deplasat la RAT și au constatat că situația financiară permite achiziția a mai mult de 35 de autobuze, fiind o situație financiară foarte bună, mult schimbată în ultimii doi ani”, a explicat edilul Craiovei modul cum au decurs tratativele cu reprezentanții BERD, bancă de la care autoritățile se vor împrumuta acum, în numele RAT Craiova.

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce le cumparati sa le tineti cu aeru conditionat inchis ca acum! Nu se va cumpara nimic. E praf in ochii prosimii.

Comments are closed.