Cel puţin declarativ, la nivelul judeţului Dolj se observă un trend descrescător al ratei şomajului, pe primul trimestru al acestui an, dar aici trebuie luate în calcul şi activităţile sezoniere (construcţii, agricultură, etc.), care sunt la debut. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj are 1.700 de locuri de muncă vacante, peste 800 de la „Ford”.
Conform datelor înregistrate la AJOFM Dolj, rata de şomaj a scăzut, pe primul trimestru al acestui an, de la 9,52%, în ianuarie, la 8,98%, în martie. Astfel, în prima lună a acestui an au fost întregistraţi 26.192 de şomeri (4.173 indemnizaţi), iar, în martie, 24.706 (3.742 în plată). „Noi aplicăm măsuri prevăzute de legislaţia în vigoare, ce vizează, pe de o parte, creşterea şanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, iar pe de alta, stimularea stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor. Creşterea şanselor de angajare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă se realizează prin servicii specializate oferite gratuit unor anumite categorii: servicii de informare, consiliere şi orientare în carieră a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; servicii gratuite de mediere a muncii în vederea plasării pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutarea unui loc de muncă”, a precizat Radu Virgil Calotă, director executiv al AJOFM Dolj.
Facilităţi pentru angajatori
AJOFM Dolj are, în atribuţii, sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin acordarea unor facilităţi. Astfel, este vorba despre prima de activare pentru şomerii neindemnizaţi solicitată de peste 100 de persoane; 30% din valoarea şomajului pentru şomerii care se încadrează înaintea expierării periaodei de indemnizare – 100 de solicitări; acordarea primei de încadrare a absolvenţilor de învăţământ – 14 solicitări; stimularea mobilităţii forţei de muncă prin acordarea de prime: pentru încadrarea la o distanţă mai mare de 15 km (primă pentru decontarea transportului) – opt solicitări; prima de mobilitate solicitată de trei persoane care şi-au schimbat domiciliul. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă de 900 de lei, indiferent de studiile acestora. „De la începutul acestui an, avem solicitări pentru subvenţionarea a 49 de de locuri de muncă nou create. Angajatorii care încadrează şomeri în vârstă de peste 45 de ani, sau care sunt unici susţinători de familii, primesc lunar, pe 12 luni, pentru fiecare persiană angajată din aceste categorii, 900 de lei, cu obligativitatea menţinerii raporturilor de muncă pe 18 luni, iar, în acest sens, avem 270 de cereri. În acest moment, sunt, în total, peste 1.700 de locuri vacante în Dolj, 806 dintre acestea fiind la Ford”, a mai spus Radu Calotă.