Întâlnire azi, la Soci, între Merkel şi Putin. Apoi convorbire telefonică la 19.30 între preşedinţii rus şi american.

0
347

presedintiPreşedintele rus Vladimir Putin astăzi, la Soci, o va întâlni pe Angela Merkel, cel mai important politician al Europei, iar spre seară (19.30, ora României) va avea o discuţie telefonică şi cu preşedintele SUA Donald Trump. Pe agenda întâlnirii Merkel-Putin se află situaţia din Siria, conflictul din estul Ucrainei, dar şi pregătirea summitului G-20 din iulie, de la Hamburg. Este a doua vizită în Rusia a cancelarului, după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.

În ceea ce priveşte Siria, Rusia îl susţine pe preşedintele Al-Assad, în timp ce Statele Unite sunt de partea rebelilor care încearcă să îl înlăture de la putere.

 

Financial Times dedică spaţii ample întâlnirii Putin-Merkel, apreciind că este aproape imposibil ca cei doi lideri să ”depăşească amplele disensiuni politice – În era Donald Trump, “La ultima întrevedere dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin, Barack Obama încă era preşedinte al Statelor Unite. Acum, cancelarul Germaniei şi preşedintele Rusiei vor aduce relaţia bilaterală dificilă în era preşedintelui Donald Trump. Prima vizită efectuată de Angela Merkel în Rusia în ultimii doi ani pentru a-l vedea pe Vladimir Putin oferă doar speranţe minime privind detensionarea relaţiilor dintre Berlin şi Moscova. Cei doi lideri, care se vor întâlni marţi, au disensiuni profunde pe diverse teme, începând cu războiul din Siria şi violenţele din estul Ucrainei până la acuzaţiile privind ingerinţele Kremlinului în Europa Occidentală”, scrie Financial Times.

 

Stefan Meister, analist la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Relaţii Externe, sugerează că Angela Merkel ar putea să îi recomande lui Vladimir Putin să fie mai flexibil în cazul conflictului din Ucraina, avertizându-l că o intensificare a atitudinii beligerante l-ar putea provoca pe Donald Trump să reacţioneze “periculos”, poate chiar prin acţiuni suplimentare în Siria.