O dezbatere pe o temă care a provocat multe controverse în ultima vreme – chestiunea familiei: identitate tradiţională versus alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului şi al egalităţii – are loc, zilele acestea, în cadrul Simpozionului Naţional „Familia şi provocările ei actuale”, organizat de Arhiepiscopia Craiovei. Acesta se va desfăşura în perioada 2-4 mai, la Centrul de Restaurare, Conservare patrimoniu şi Vizualizare al Facultăţii de Teologie craiovene, din strada Brestei nr. 24, şi face parte din demersul Bisericii oltene de a sprijini valorile familiei tradiţionale. La dezbatere au fost invitaţi mai mulţi profesori de pedagogie şi teologie din întreaga ţară, jurişti, cercetători, care vor pune în discuţie cele mai importante aspecte legate de rolul şi locul actual al familiei creştine în societatea contemporană. Programul cuprinde şi evenimente liturgice şi editoriale.
Situaţia familiei tradiţionale în societatea românească a fost dezbătută intens în ultima perioadă, dată fiind iniţiativa promovării ei prin demersul „Coaliţiei pentru Familie”, în vederea modificării prin referendum a articolului 48 din Constituţia României. Din dorinţa de a arăta legal şi întemeiat că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” (art. 48, alin. 1), Arhiepiscopia Craiovei, prin Sectorul cultural, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Asociaţia „Părinţi pentru copii – Oltenia” organizează Simpozionul Naţional „Familia şi provocările ei actuale”. Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului vor lua cuvântul membri ai „Coaliţiei pentru familie”, jurişti, profesori de pedagogie şi teologie.
Programul cuprinde şi o serie de evenimente liturgice şi editoriale. Astfel, astăzi, în intervalul 11.40-12.30, are loc lansarea lucrării „Evoluţia unor drepturi fundamentale în contextul social actual” (Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2017), autori Anca Ioana Iancu şi Gheorghe Iancu. Mâine, 3 mai, de la ora 9.00, se va desfăşura Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Maica Precista” – Dudu din Craiova, de praznicul Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Un alt eveniment editorial este anunţat pentru joi, 4 mai, în intervalul 11.40-12.40: „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi” – coord. dr. Lucian Dindirică, editori: pr. conf. Dr. Adrian Ivan, pr. conf. dr. Adrian Boldişor, pr. lect. dr. Ioniţă Apostolache (Ed. Mitropolia Olteniei, Ed. Universitaria, Craiova, 2017).
Potrivit unui comunicat de presă, anul trecut peste 2.000 de misionari din Arhiepiscopia Craiovei au sprijinit demersul „Coaliţiei pentru Familie” prin strângerea de semnături în vederea susţinerii valorilor familiei tradiţionale. «Au fost strânse peste 170.000 de semnături pentru susţinerea familiei tradiţionale. Întregul demers a fost sprijinit intens de Asociaţia „Părinţi pentru copii”, filiala Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie pentru judeţul Dolj, de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, de protopopiatele din Arhiepiscopia Craiovei, de Asociaţia „Vasiliada”, de preoţii şi profesorii de religie din judeţele Dolj şi Gorj», se mai precizează în comunicat.