Craiovenii, „avizi” de lectură!

0
149


Sunt localnici ai Craiovei care devorează cărțile! La propriu! Altfel nu se explică repeziciunea cu care se golesc rafturile amplasate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în English Park și în Piața „Mihai Viteazul”. Deși nu mai puțin de 110 volume au fost puse la dispoziția cititorilor pe data de 21 martie, ieri, la ora prânzului, mai erau disponibile, în total, doar șase…

Proiectul „Biblioteca stradală” a fost lansat în toamna anului 2012, având ca scop promovarea lecturii. În cadrul acestuia, atât în Piața Prefecturii, cât și în English Park – zone în care craiovenii petrec mult timp în aer liber – au fost amplasate rafturi cu cărți cu acces liber pentru public. Nu după mult timp, mobilierul din lemn a fost vandalizat, iar cei care au împrumutat cărțile au „uitat” să le mai aducă înapoi…  

Chiar și în aceste condiții, reprezentanții Bibliotecii „Aman” spun că vor continua să „aprovizioneze” rafturile „cu lucrări inedite, cu lecturi îndrăgite și apreciate de publicul larg”. Speranța lor este că, în timp, craiovenii, indiferent cât de avizi de lectură sunt, vor înțelege să respecte regula de a returna cărțile în stare bună sau de a oferi altele în schimb.

După o idee împrumutată din alte țări europene, „Biblioteca stradală” a fost adusă în centrul Craiovei în urmă cu un an și jumătate, bucurându-se de atenția și interesul localnicilor. „Inițiam acest proiect cu gândul că vom reuși să aducem cartea, informația mai aproape de cetățean. Toți cei care au dorit să iasă din tumultul cotidian alegând să răsfoiască sau sa citească o carte au găsit atmosfera propice în centrul orașului. Rafturile amplasate aici, ca și mesele și scaunele unde în vara trecută am organizat un veritabil atelier de creație, un amestec de joacă și talent la care, în egală măsură, au participat cei mici și părinții lor, reprezintă două inițiative care au prins, care s-au dovedit benefice prin oportunitățile de relaxare, dar și educative pe care le-au oferit”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Odată cu venirea primăverii, reprezentanții instituției doljene s-au pregătit pentru relansarea proiectului. Nu mică le-a fost însă mirarea să constate că pe rafturile „Bibliotecii stradale” și-au găsit deja loc o mulțime de cărți. Și asta nu pentru că cei care le-au împrumutat astă-toamnă s-au gândit să le restituie, ci prin bunăvoința unor angajați ai companiei Ford. «După data de 1 aprilie aveam în vedere dotarea rafturilor din English Park și Piața „Mihai Viteazul” cu lucrări inedite, cu lecturi îndrăgite și apreciate de publicul larg. Nu mică ne-a fost mirarea când am constatat că cineva ne-a luat-o înainte și a înzestrat rafturile cu multe cărți. Am aflat că inițiativa a aparținut angajaților de la Ford, care, într-un nobil demers, au organizat o colectă de carte. Nu putem decât să le mulțumim», a mai spus Lucian Dindirică.

Grație celor 110 volume donate, rafturile micilor biblioteci au prins din nou viață, așteptându-și cititorii. Însă nu pentru mult timp: ieri, la zece zile de la frumosul gest al reprezentanților companiei de automobile, doar șase cărți se mai „odihneau” pe unul din rafturile amplasate în English Park. Între ele, „Mari navigatori în jurul lumii”, „Prepararea băuturilor în casă” și „Gorki” de I. Gruzdev, care fie între timp au fost restituite de cititori, fie n-au suscitat prea mare interes din partea „colecționarilor”. Cu toate acestea, reprezentanții bibliotecii doljene vor reface în curând „stocurile” de carte, odată cu relansarea „Bibliotecii stradale” relansând și rugămintea către cititori: „Alături de cartea pe care o consultă să doneze un alt volum care să să-și găsească astfel loc în spațiile special amenajate din oraș”, potrivit managerului Lucian Dindirică.