Se înmulţesc interdicţiile şi în sport pentru Rusia şi Belarus

0
564

După ce FIFA şi UEFA au exclus Rusia din toate competiţiile fotbalistice internaţionale, şi alte federaţii sportive continentale şi mondiale au luat decizii similare, atât contra Rusiei, dar şi împotriva Belarusului.

Astfel, Rusia şi Belarus au fost suspendate din competiţiile pe echipe din tenisul mondial, Cupa Davis respectiv Cupa Billie Jean King, dar jucătorii vor putea participa totuşi în celelalte turnee din circuitele ATP, WTA şi ITF, fără a purta însemnele naţionale. Rusia este deţinătoarea titlului atât în Cupa Davis, cât şi în Cupa Billie Jean King, iar Daniil Medvedev este liderul mondial ATP.

De asemenea, echipele din Rusia şi Belarus au fost excluse din toate competiţiile cicliste.
Totodată, piloţii ruşi şi belaruşi vor putea participa sub drapel neutru la competiţiile Federaţiei Internaţionale de Automobilism.

Sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus nu vor mai participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European de Iarnă din 2022 (FOTE) care va avea loc la Vuokatti, Finlanda, în perioada 20-25 martie.

Schiorii ruşi şi belaruşi nu vor avea voie să participe la întrecerile din cadrul Cupei Mondiale de schi fond, la sfârşitul acestei săptămâni, iar patinatorii ruşi şi belaruşi au fost declaraţi “persona non grata” de la toate competiţiile de patinaj, implicit nu vor merge nici la Campionatele Mondiale programate la Montpellier între 23 şi 26 martie.

Campionatul Mondial de volei masculin programat în perioada 26 august – 11 septembrie în Rusia va fi mutat într-o altă ţară.

Federaţia internaţională de hochei a suspendat echipele ruse şi belaruse din competiţiile şi a revocat dreptul Rusiei a de a găzdui Campionatul Mondial de juniori din 2023.

Echipe de baschet din Rusia care participau în Euroleague (ŢSKA Moscova, Unics Kazan şi Zenit Sankt Petersburg) şi Eurocup (Kuban Krasnodar) au fost suspendate din aceste două competiţii.

Rusia şi Belarus au fost suspendate şi din rugbyul internaţional de World Rugby. Rusia era angajată în calificările pentru Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franţa.