Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj: Administrația doljeană scumpește gunoiul

0
423

În ultima ședință de consiliu local, PSD a mai făcut un “cadou” craiovenilor, aprobând cererea firmei care administrează depozitul ecologic de la Mofleni, Eco Sud, de a majora tariful perceput. Această creștere de tarif se va reflecta în prețurile pe care craiovenii le vor plăti deoarece S.C. Salubritate Craiova va fi obligată să introducă noul cost în tariful perceput de la populație și de la agenții economici. Mai mult decât atât, având în vedere faptul că de la 1 martie tot gunoiul din județ va fi depozitat la groapa ecologică de la Mofleni, acestă majorare va afecta toți locuitorii Doljului.

Consilierii PNL s-au opus acestei măsuri în ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova din motive bine întemeiate:

  • În primul rând, obligația de a asigura fondurile necesare închiderii celulelor umplute și urmărirea post-închidere îi revenea operatorului, respectiv firmei Eco Sud. Conform HG 349/205 (art.12 (1)), Eco Sud ar fi trebuit să își constituie un cont bancar în care să verse anumite sume pe parcursul gestionării de până acum a depozitului ecologic, iar banii să fie folosiți pentru respectivele închideri de celule;
  • În al doilea rând, în septembrie 2018, când a obținut Autorizația Integrată de Mediu pentru celula 6, Eco Sud a anunțat ca fiind închisă celula 1 (fapt menționat în relatările de presă de la acea vreme), iar acum cere majorarea tarifului pentru închiderea celulelor C1-C5 – ceea ce înseamnă fie că atunci, când a depus actele pentru Autorizația Integrată de Mediu Eco Sud, a prezentat documente neconforme cu realitatea, fie ca acum se fac solicitari care nu au legătură cu situaţia de fapt (dacă celula 1 ar fi inchisă încă de anul trecut, de ce s-ar mai solicita bani pentru acest lucru?);
  • În al treilea rând, o majorare de tarif la gunoi cu 12% a fost votată și aplicată de majoritatea PSD începând cu 1 ianuarie 2019 (în urmă cu fix 2 luni). Ca atare, considerăm că solicitarea pentru o nouă majorare este o nouă înşelătorie financiară marca PSD fară o justificare temeinică;

La solicitările repetate ale consilierilor PNL de a clarifica nelămuririle sau de a retrage acest punct de pe ordinea de zi, primarul Craiovei a răspuns evaziv, dovedind că nu cunoaște starea de fapt a acestei situații.

Totuși, punctul a fost trecut prin consiliu cu majoritatea confortabilă PSD și împotriva interesului cetățenilor. Prin urmare, consilierii PSD care au votat ieri această nouă creștere a tarifului la gunoi se fac vinovați din nou de împovărarea craiovenilor cu noi și noi biruri.

În urmă nu cu mult timp, Lia Olguța Vasilescu se lăuda că orașul nostru este singurul din țară în care nu au crescut taxele și impozitele locale. Anul trecut, când Guvernul a “confiscat” din banii primăriilor, primarul Mihail Genoiu a declarat că orașul nostru nu va fi afectat. În realitate, PSD Craiova a tăiat banii de investiții, a crescut toate taxele și impozitele locale, iar acum acceptă o nouă creștere ilegală a tarifului la gunoi.

Este încă o dovadă a minciunilor PSD și a modului în care administrația bagă din ce în ce mai adânc mâna în buzunarul craiovenilor.

 

Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj