Peste o sută de elevi, găsiţi cu râie şi păduchi

0
464

Peste o sută de elevi din Dolj au fost depistaţi cu râie sau păduchi, în urma triajului epidemiologic efectuat odată cu începerea cursurilor după vacanţa intersemestrială. Situaţia nu este una nouă. Se repetă de ani de zile după fiecare vacanţă, atunci când se efectuează controale în şcoli. Şi nu au fost singurele probleme de sănătate sau igienă descoperite cu această ocazie. Câteva sute de copii au fost diagnosticaţi cu varicelă, micoze sau alte boli infecţioase.

În primele săptămâni după vacanţa intersemestrială, odată cu reîntoarcerea elevilor în sălile de clasă, cadrele medicale au vrut să se asigure că aceştia nu suferă de boli contagioase pe care să le transmită mai departe. În plus, din experienţa anilor trecuţi, o altă problemă cu care medicii se confruntă în această perioadă este că unii elevi se întorc cu râie şi păduchi. Şi nu s-au înşelat nici de data aceasta. În urma triajului epidemiologic care se face după fiecare vacanţă, medicii au descoperit, printre altele, nu mai puţin de 156 de cazuri de pediculoză (păduchi) şi patru de scabie (râie). Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în unităţile de învăţământ din mediul urban (87), în timp ce în mediul rural au fost 73.

Controale s-au făcut în nouă creşe, 28 de centre de plasament, 382 de grădiniţe, 327 de şcoli, 46 de licee şi 13 şcoli profesionale. Din cei 79.434 de copii de grădiniţă şi elevi înregistraţi, au fost examinaţi 63. 261, probleme fiind depistate la 559 dintre ei –378 în şcolile din oraşe şi 181 în unităţile de învăţământ care funcţionează la sat.

Nouă cazuri de varicelă, depistate de medici

În urma controalelor efectuate de medici, au fost depistate şi nouă cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală. Pe lângă varicelă, au fost descoperite şi trei cazuri de scarlatină. De asemenea, potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 34 de cazuri de micoze. Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angine. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 158 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 192 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”. Din fericire,  chiar dacă în toată ţara a fost declarată epidemie, cu ocazia ultimelor controale nu au mai fost descoperite cazuri de rujeolă, o afecţiune care este foarte contagioasă.