Preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire cu premierul maltez

0
67

Reconfigurarea Uniunii Europene ar duce la dezintegrarea proiectului european

94523_klaus_iohannis_es_joseph_muscat_foto_presidency.roPreşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Republicii Malta Joseph Muscat despre retragerea Marii Britanii din Uniunea Euroeană, protejarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi în Regat, dar şi despre viitorul Uniunii Europene.

“Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic. Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Discuţiile au vizat şi viitoarele negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. “Preşedintele României a accentuat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre UE. Şeful statului a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit, astfel încât aceştia să poată beneficia şi după Brexit de drepturile deja dobândite. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru un parteneriat deschis între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, arătând că Regatul Unit este un partener strategic al Uniunii şi este important ca acesta să rămână într-o relaţie cât mai apropiată de UE”, se mai precizează în comunicat.

În cadrul întâlnirii au mai fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, criza migraţiei, precum şi priorităţile Preşedinţiei malteze a Consiliului UE.