„Sunt toate premisele pentru a considera că este un real succes această a XIV-a ediție!”, au afirmat organizatorii, ieri, la închiderea festivă a Târgului de Carte GAUDEAMUS – eveniment care s-a desfășurat din 25 februarie până la 1 martie, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. O demonstrează, înainte de toate, numărul mare de vizitatori: peste 13.000 de persoane au trecut pragul Târgului, pe parcursul celor cinci zile, fie pentru a cumpăra, fie doar pentru a lua pulsul pieței de carte.
Festivitatea de ieri a prilejuit, pe lângă un scurt bilanț al ediției, și acordarea premiilor pentru participanți. Prin votul publicului, cel mai bun expozant a fost desemnată Editura „Humanitas”, aceasta publicând, de altfel, și cea mai râvnită carte a Târgului: „O scurtă istorie ilustrată a românilor”, de Neagu Djuvara. Tot prin votul craiovenilor, cotidianul „Cuvântul Libertății” a primit Trofeul presei pentru buna mediatizare a evenimentului. Și-au primit premiile, prin tragere la sorți și câștigătorii Tombolei, iar cea mai frumoasă vizitatoare – o studentă la Medicină, pornită în căutarea unui volum de William Shakespeare – s-a ales cu premiul Miss Lectura și cu o rochie realizată de Casa de Modă Ilinca.
Organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România și Radio România Oltenia Craiova, evenimentul – al 85-lea în seria târgurilor GAUDEAMUS – a fost primul din caravana care străbate țara în 2015, după Craiova urmând să poposească la Cluj-Napoca, Oradea și pe litoral.
***
Trofeele GAUDEAMUS pentru edituri, prin Votul Publicului:
– locul I: Editura „Humanitas”
– locul al II-lea: Editura „Curtea Veche”
– locul al III-lea: Editura „Niculescu”
Diplomă pentru stimularea interesului pentru lectură în rândul studenților: Editura „Universitaria”
Premiul Educația: Academia de Studii Economice din București
Trofeele presei, prin Votul Publicului:
– presă scrisă: cotidianul „Cuvântul Libertății”
– TV: TVR Craiova
– radio: Radio Sud
***
Trofeul „Cea mai râvnită carte a târgului”, prin Votul Publicului: „O scurtă istorie ilustrată a românilor”, de Neagu Djuvara, publicată recent la Editura „Humanitas”.
«Când este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut: împăraţii romani, domnii şi regii români, cu aliaţii şi duşmanii lor, politicienii, buni şi răi, cum i-am avut, în momente de triumf sau de mare restrişte, şi uneori chiar oamenii e rând, pe care istoriile adesea îi uită. Împreună, textul şi imaginile alcătuiesc o minunată istorie ilustrată a românilor».
***
Câștigătorii Tombolei GAUDEAMUS, stabiliţi prin tragerea la sorţi a chestionarelor de vot al publicului:
– Mihaela Păișanu – un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova
– Paula Eliza Axente-Duligean – o tabletă Lenovo oferită de Rotary Club Craiova
– Gheorghe Cazacu – o tabletă Lenovo oferită de Rotary Club Craiova
***
Miss Lectura este studentă la Medicină!
Cea mai frumoasă vizitatoare a Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova a fost aleasă, în acest an, Andra Stoedin – o tânără de 21 de ani, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Medicină. Când i s-a propus să participe la concurs și a fost fotografiată, căuta «niște cărți pe care le „vânam” de mult timp – în principal un volum de William Shakespeare ne care nu l-am găsit nicăieri în oraș și l-am găsit aici», a declarat Miss Lectura, surprinsă de premiul pe care l-a primit – primul, de altfel, de acest gen. „Pe lângă multele cărți de la Medicină îmi fac timp să mai citesc și altceva”, a mărturisit tânăra, adăugând că o altă veche pasiune a sa este fotografia. Andra Stoedin a primit din partea Casei de Modă Ilinca o rochie pictată manual, pe care spune că ar putea-o purta fie de 8 Martie, fie la un bal al Medicinei.
***
Peste 2.200 de volume donate de vizitatori și expozanți!
Campanie ce are ca obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are, de obicei, ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate la acest capitol, „Cărţile se întorc acasă” a sensibilizat și în acest an publicul. La punctul de colectare din cadrul Târgului, vizitatorii și expozanții au adus peste 1.200 de volume, care, de această dată, „vor fi oferite unui cămin de bătrâni din Craiova”, după cum a precizat Ioana Lădaru, redactor-șef adjunct al Radio România Oltenia Craiova.
Un alt punct de colectare a fost amenajat, cu sprijinul Radio România și Rotary Club Craiova, de Interact Club Craiova. Alte aproape o mie de volume au fost aduse aici de public, destinatari urmând să fie copiii. „Se aproximativ 5 ani, noi dezvoltăm un program de susținere a educației în comunitate și acesta este unul dintre motivele pentru care ne implicăm în Târgul de Carte GAUDEAMUS. Mulțumesc organizatorilor că au permis tinerilor noștri din Interact – clubul de tineri sponsorizat de Rotary Club Craiova – să organizeze acest stand. Suntem plăcut surprinși că s-au strâns aproape 1.000 de cărți. Acestea vor fi oferite căminelor de copii din Craiova și copiilor din învățământul primar și gimnazial din comunele limitrofe Craiovei, unde cartea ajunge cu dificultate”, a precizat prof. Cristi Spulbăr, președintele Rotary Club Craiova.
***
Alexandru Mogoșanu, managerul Radio România Oltenia Craiova: «Peste 13.000 de persoane ne-au trecut pragul! Ceea ce demonstrează că ideea de a avea la Craiova un Târg de Carte GAUDEAMUS Radio România a fost una dintre cele mai înțelepte. Din an în an, târgul crește simțitor. Vom încerca, de anul viitor, să creștem și perioada desfășurării lui, fiindcă oltenii chiar merită acest eveniment!».
Ioana Lădaru, redactor-șef adjunct Radio România Oltenia Craiova: «Speranțele ni s-au împlinit. Spuneam, la început de drum, că se pare că este o ediție-record. Ei bine, așa a fost! Peste 80 de evenimente culturale – lansări de carte, dezbateri, întâlniri cu elevi și studenți, cu oamenii de cultură ai zonei. Apoi, peste 60 de expozanți, în 40 de standuri, pe o suprafață cu 10% mai mare decât în anul precedent. Și vizitatori mai mulți decât anul trecut! Toate premisele pentru a considera că este un real succes această a XIV-a ediție a Târgului de Carte GAUDEAMUS și pentru ca noi, toți cei care am contribuit – editori, vizitatori, mass-media și organizatori –, să fim mulțumiți».
Conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu – președinte de onoare al Târgului de Carte GAUDEAMUS: «Oamenii urbei noastre au arătat că nu sunt preocupați doar de subzistență, ci înțeleg că hrana spiritului este la fel de importantă. Oamenii înțeleg, frecventând un târg de carte, că nu poți exista pe lumea aceasta doar făcându-i umbră, ci încercând să pui în tine ceea ce se găsește în anumite cărți. Este un spor existențial, este un spor de interioritate. (…) Numărul crescut de vizitatori, de cititori și de cumpărători arată că fiecare ediție și-a adus contribuția la bunul mers al spiritului în lume».