Strategia anti-TBC 2015-2020 a fost adoptată

0
551

Strategia Națională de Control a Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de această afecţiune, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creștere a aderenței la tratament.  TBC continuă să fie o problemă de sănătate publică în România şi, chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul Dolj rămâne printre primele în ţară în privinţa incidenţei cazurilor de tuberculoză.

România este țara din UE cu cea mai mare incidență a tuberculozei, de patru ori peste media europeană, și are una dintre cele mai mici rate de vindecare. În aceste condiţii, Guvernul a adoptat Strategia Națională de Control a Tuberculozei 2015-2020 pentru a asigura condițiile necesare eliminării TBC ca problemă de sănătate publică în România până în 2050. Strategia urmărește până în 2020 asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel puțin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză sensibilă și tuberculoză rezistentă multidrog; tratarea cu succes a cel puțin 90% din cazurile noi și a cel puțin 85% din retratamente; tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoză rezistentă multidrog; reducerea ratei generale a mortalității cauzate de tuberculoză la mai puțin de 4,3 la 100.000 de locuitori; scăderea generală a incidenței bolii; îmbunătățirea generală a capacității sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Buget de 1,571 miliarde lei

În ceea ce privește finanțarea, reprezentanţii Guvernului dau asigurări că adoptarea acestei strategii face posibilă mobilizarea de resurse din fondurile structurale europene din perioada 2014-2020 și din alte fonduri europene nerambursabile. Strategia va fi finanțată prin: 145 milioane lei din fonduri structurale din exercițiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei și Malariei, alocări de la bugetul de stat, alte finanțări rambursabile și nerambursabile. Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitățile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere și resurse umane se ridică la aproape 1,571 miliarde lei. Potrivit specialiştilor, schema incorectă de stabilire şi administrare a medicamentelor antituberculoase, precum şi întreruperea tratamentului pot duce la dezvoltarea rezistenţei la medicamente. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani.

Numărul cazurilor de TBC în rândul tinerilor a crescut

În Dolj, la sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţă 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. 54 de persoane au murit din cauza acestei boli. În privinţa ratei de incidenţă în judeţul Dolj, aceasta a scăzut de la 165 de cazuri la suta de mii în anul 2008, la 113 cazuri în 2013. Cu toate acestea, Oltenia rămâne pe primul loc din punct de vedere al numărului de pacienţi cu TBC. Specialiştii spun că un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor.

România ocupă, de altfel, locul cinci în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană. De altfel, rămânem ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi mor în fiecare an.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni. Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat şi cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depăşind chiar şi variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă – MDR-TB), au fost semnalate în 100 de ţări.