Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede

0
349

Astăzi, 2 februarie a.c. este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede, prilej bun de a atrage un semnal privind grija pe care trebuie să o avem cu toții pentru apă. Specialiștii atrag atenția asupra importanței pe care accelerarea schimbărilor climatice o are în atenuarea efectelor fenomenelor extreme. Astfel, în ultimii ani, gospodarii apelor au derulat în cadrul unor proiecte, inclusiv a celor cu finanțare europeană, componente dedicate: măsurilor verzi („RO-FLOODS”); identificării unor noi zone umede (”Danube FloodPLain”); stimulării și dezvoltării biodiversității în proximitatea cursurilor de apă sau construcțiilor hidrotehnice de combatere a eroziunii marine.

De asemenea, la finalul lunii decembrie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a semnat proiectul propus de specialiștii noștri, respectiv „Eliminarea obstacolelor din cursurile de apă în scopul facilitării refacerii conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă”, cu finanțare prin PNRR.

“Acesta va fi derulat de Administrația Națională „Apele Române” în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Obiectivul acestei investiții este realizarea reconectării a cel puțin 1.700 ha de habitate ripariene. Ziua Zonelor Umede a fost stabilită prin Convenția semnată la Ramsar, în Iran, în anul 1971, document ratificat de România prin Legea 5 / 1991. Obiectivul declarat al Convenției este acela de conservare a zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice pentru că acestea constituie resurse importante de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă”, se precizează într-un comunicat de presă al ABA JIU.

În România exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar una dintre cele mai mari și mai importante este Delta Dunării. La nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu avem zone umede de importanță internațională cum ar fi:  Parcul Natural Porțile de Fier, cu o suprafață de 115.666 ha (18/01/11),  Lacul Bistreț, cu o suprafață de 27482 ha (13.06.2012), Blahnița, cu o suprafaţă de 45.286 ha (30/08/2012), Confluența Jiu – Dunăre, cu o suprafaţă de 19.800 ha (25/09/2012), Calafat – Ciuperceni – Dunăre, cu o suprafaţă de 29.206 ha (25/08/2012).