Percheziţii la persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni economice

0
512

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat, în ultima săptămână, la nivel naţional, 23 de percheziţii, au instituit măsuri asiguratorii de aproape 7,8 milioane de lei şi au indisponibilizat bunuri de peste patru milioane de lei, după cum informează IGPR. Unul dintre cazurile de amploare a avut loc în judeţul Dolj, pe 29 ianuarie.

În săptămâna 27 – 31 ianuarie 2020, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost efectuate, în toată ţara, 23 de percheziţii domiciliare şi au fost puse în aplicare 24 de mandate de aducere, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice. Faţă de 257 de persoane a fost dispusă continuarea urmăririi penale, iar faţă de 13 măsuri preventive (opt reţinute şi cinci sub control judiciar). Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare totală de aproximativ 7,8 milioane de lei (1,8 milioane în numerar sau în cont bancar), fiind indisponibilizate bunuri de peste patru milioane de lei. De asemenea, au fost confiscate 480.000 de ţigarete, la care se adaugă 135 de litri de alcool.

A înşelat la “păcănele”

Unul dintre cazurile importante a fost la Dolj. Astfel, pe 29 ianuarie, poliţiştii Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice Dolj, cu sprijinul luptătorilor pentru acţiuni speciale, au efectuat trei percheziţii, la domiciliul unei persoane fizice (asociat şi administrator în cadrul unei societăţi comerciale), la sediul social şi la punctul de lucru ale firmei. Descinderile au avut loc într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, de către un agent economic cu obiect de activitate exploatarea jocurilor de noroc. Conform anchetei, societatea comercială vizată ar fi exploatat, în două locaţii din judeţul Mehedinţi, mai multe aparate electronice “slot – machine” dublate (“păcănele”) în condiţiile în care aparate cu aceleaşi serii de identificare ar fi fost folosite de aceeaşi firmă la două puncte de lucru din Craiova. Totodată, agentul economic nu ar fi achitat bugetului de stat taxa de autorizare pentru aparatele din Mehedinţi şi nu ar fi înregistrat în actele contabile veniturile obţinute. De asemenea, în situaţiile încasărilor lunare întocmite, se pare că a înregistrat doar câştigurile realizate din exploatarea unora dintre aparate, diminuându-şi veniturile impozabile. Prejudiciul cauzat bugetului de stat (impozit pe profit) este de 480.000 de lei.