La Liceul „Voltaire”, un campion al scrimei româneşti, faţă în faţă cu elevii

0
847

Liceul „Voltaire” din Craiova a fost, ieri, gazda unui eveniment important. Un campion la spadă din Craiova, membru, în timpul activităţii competiţionale, al Echipei Naţionale a României, stabilit în Statele Unite ale Americii, a venit în faţa elevilor şi i-a  încurajat să facă sport. Manifestarea face parte din programul prin care Liceul „Voltaire” arată că face parte, prin orice proiecte desfăşurate, din peisajul învăţământului doljean şi vrea să ducă mai departe activităţi de anvergură.

Liceul „Voltaire” a organizat, ieri, în Sala de Sport a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, o activitate prin care elevii instituţiei de învăţământ preuniversitar au putut participa la o întâlnire cu unul dintre campionii României, din anii trecuţi, la scrimă, stabilit, în prezent, în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre  Dan Hondor, multiplu medaliat naţional, balcanic şi european, care a făcut parte dintr-o generaţie de excepţie a scrimei doljene, alături de Nicu Mihăilescu (în prezent în Australia), Felix Nicolae (acum în Canada), Mugurel Petcuşin.

«În prezent, sunt antrenorul lotului de cadeţi şi juniori al SUA. În 1996, când am ajuns acolo, nivelul scrimei era scăzut, dar, cu timpul, prin investiţii, s-a ajuns la rezultate remarcabile. Nu am uitat de unde am plecat, de aceea am venit alături de prietenii mei de la Liceul „Voltaire”, unde se află în derulare un program de pregătire sportivă şi vreau să ajut. Am fost şi la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” şi am văzut lucruri extraordinare care au fost făcute pentru sport, în general, şi pentru crimă, în special. De fapt, rezultatele vorbesc. Cred că am şi descoperit o viitoare campioană, în vârstă de 15 ani, elevă la „Voltaire”, dar legitimată la LPS „Petrache Trişcu”. Îmi doresc să le împărtăşesc din experienţa mea acestor copii şi vreau să văd cât mai mulţi campioni dintre ei», a precizat  Dan Hondor.

O speranţă a scrimei şi un director vorbesc de viitor

Speranţa scrimei româneşti, identificată de Dan Hondor, se numeşte Raluca Crăpătureanu, are 15 ani şi are deja câteva performanţe la nivel naţional, la categoria sa de vârstă. Spada este dificilă pentru fete, dar nu se dă în lături de la nimic şi vrea să facă o carieră în domeniu: „Ştiu că este dificil, însă voi merge înainte. Sfaturile primite de la domnul Hondor mi-au fost de ajutor şi vreau să nu-i trădez încrederea”. Campionul a fost înconjurat de copii, iar directorul Liceului „Voltaire”, prof. dr. Dorina Popi, ne-a declarat: «Aşa cum v-aţi dat seama, acordăm o atenţie deosebită oricărui tip de activităţi, inclusiv celor sportive. Prin urmare, aşteptăm aprobarea înfiinţării Asociaţiei Sportive „Voltaire”, care îşi propune participarea la cât mai multe competiţii care fac parte din Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Sunt, deja, formate, echipele de baschet, tenis de masă, fotbal şi, nu în ultimul rând, cea de majorete, coordonate de profesorul îndrumător Mihaela Notreţu, care ne-a şi adus titluri, contribuind decisiv la obţinerea titlului de „Liceul Anului”, prin participarea la „Competiţia Tinereţii”, în 2017. Vizita campionului a adus foarte multe beneficii şi sunt convinsă că tinerii noştri au avut ce învăţa».