Craiova: Activități preventive ale polițiștilor craioveni

0
404

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, în cursul acestei săptămâni, poliţiştii din cadrul secţiilor de poliţie urbană din Craiova au organizat şi desfăşurat activităţi având drept scop crearea unui climat de siguranţă publică şi pregătire antivictimală a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun în cazul neadoptării unui comportament preventiv. Cu ocazia activităţilor au fost dezbătute aspecte privind prevenirea şi combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură, conştientizarea existenţei problemei violenţei în mediul intrafamilial, riscurile şi efectele asociate comiterii de fapte de natură penală sau contravenţională. Au fost purtate discuţii libere cu persoanele care treceau prin zonele în care poliţiştii au acţionat, acestora fiindu-le transmise informaţii utile în vederea adoptării unor comportamente şi atitudini non-violente la locul de muncă, în familie şi în societate. De asemenea poliţiştii au dezbătut cu trecătorii şi aspecte legate de prevenirea faptelor de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, prevenirea furturilor din autovehicule şi din locuinţe, asigurându-i că prin luarea unor măsuri simple de precauție se pot pune la adăpost împotriva răufăcătorilor. Au fost distribuite peste 250 pliante cu sfaturi şi recomandări preventive pe aceste linii.

Recomandări adresate cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din locuinţă:

 • Să nu permită accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, în locuinţă;
 • Să ţină uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă;
 • Să evite să vorbească despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare;
 • Dacă sunt plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apeleze la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa;
 • Când lipsesc de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lase ferestrele deschise sau uşa neasigurată;
 • Încuietoarea de la uşă trebuie să fie una performantă, pentru că hoţii acţionează doar acolo unde sunt vulnerabilităţi;
 • Orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie s-a pierdut-trebuie înlocuită rapid;
 • Copiii, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor stăine indiferent de motivele invocate de acestea.

Ce poţi face dacă eşti victima violenţei domestice?

 • Să-ţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc., numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci.
 • Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
 • Să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
 • Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
 • Să nu îţi retragi plângerea !

Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor